nedelja, 19. oktober 2008

Financna kriza

Mogoce je naslov varljiv... mislim na to svetovno financno krizo, recesijo al karkolipacze, ne osebno krizo. Skratka v zadnjih tednih oz. mogoce ze kar mesecih stalno poslusamo o zlomu borz, o bad debt, financni krizi, globalni recesiji in ostala jajca. No vsekakor se nam ne obetajo ravno roznati casi, a vendarle je vseskupaj posteno prenapihnjeno in smo si delno krivi tudi sami.

Jasno mi je samo to, da mora biti v (ultra)kapitalisticni druzbi ko se "vrednost" cloveka meri po tem koliko kredita mu je ponujenega, nekaj posteno gnilega pri temeljih. Ko vsak teden dobivas po posti pre-approved forme za zlate kreditne kartice vidis da je ta "velika recesija" ocitno en navaden bullshit. Stop sending me this crap - I don't want it and I don't need it.

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Veš, da so v Sloveniji na tv kazali, kako v Avstraliji primanjkuje hrane? In kako jo brezplačno razdeljujejo ljudem, ki čakajo v dolgih kolonah!
Ob vsemogočih informacijah, ki jih pri nas prikazujejo o Avstraliji (naravne katastrofe, neredi, napadi,...) več ne vem kaj naj si mislim o deželi, ki jo že vse življenje nosim v srcu.
Kaj od tega je res?

kaalen pravi ...

Prosim lepo... nic od tega ni po mojem znanju res. Zaenkrat Avstralcem se cisto fino gre - predvsem veselo zapravljajo na svojih 5 kreditnih kartic. Jamrajo eni ja... pejdi pa k njim domov pa dvomim da v dnevni sobi ne bo plasma TV-ja.

Drugace pa imamo tudi tukaj organizacije za pomoc, kot je npr. Rdeci Kriz. Tukaj se imenujejo Red Cross, Salvation Army, Lifeline in podobni - ja talajo oblacila & hrano revnim, a nikoli ni kaksne pretirane vrste (toliko kot kjerkoli drugje v razvitem svetu). Pa se tisti, ki tja hodijo so vecinoma zapiti ali zagemblani, po mojem mnenju sami krivi da so v taki situaciji tak da skoda da se morajo tudi tisti ki so genuinely poor s takimi guzvat. V Avstraliji bo zaenkrat se vsak s pridnimi rokami ali mozgani cisto lepo zivel.