nedelja, 13. avgust 2017

Diving na Komodu

Julija sva sla z Rudijem na počitnice v Indonezijo, v nacionalni park Komodo. Jap, tam kjer imajo Komodoške varan. Primarno sicer nisva sla gledat kuščarjev pac pa se potapljati. Vse skupaj sem zorganizirala in rezervirala sila poceni za Avstralske razmere. Indonezija pac ni daleč in so letalske karte temu primerno poceni. Malo smešno se celo glavni letalski liniji z Jet Star letalsko družbo včasih zaničevalno reče kar "bogan express"... ali poslovenjeno "kmetavzarska ekspres linija". Eno noč sva preživela na Baliju tako da ga prav dosti nisva videla. Potem sva odletela na otok Flores v Labuan Bajo, kjer sva se srečala s prijateljema Jamesom in Susano iz New Yorka. Jamesa sva spoznala 3 mesece pred tem v Semporni v Maleziji. Kot veseljaki, ki so vedno pripravljeni popiti malo piva, afne guncat z lokalci in delat dobre tauhe smo se takoj poštekal. Sploh Rudi in James, match made in heaven. Ker boh pomagaj meni se totalno utrga da moram Rudija skos čakat s tisto kamero. James je tokrat pripeljal s seboj svojo ženo Susano, ki je super sweetkana oseba in sva se ful dobro postekale. Punca iz Nikaragve, malo sarkastična, latino, govori angleško in špansko, drobčkana in polna osebnosti.

V Labuan Bajo smo zaceli dan z koktejli ob 10h zjutraj v hipster kafiču Happy Banana. Zakaj pa ne če so počitnice?! Potem so nas spakirali na ladjo s katero so nas odpeljali v eko resort Scuba Junkies. Ce bo kdo potoval po Indoneziji ali Maleziji, toplo priporočam, Scuba Junkies so resnično dbest. Ko smo se vozili na ladji je bila pred nami strašna nevihta in smo se vsi smejali in pobirali stave ali bo ali ne bo deževalo. James je trdil da bo deževalo, kapetan ladje pa da ne bo. James je rekel da mu da $10 če se moti in ker oni ni imel ameriških dolarjev je rekel da mu da lokalno žganje če zgubi stavo. Na koncu je deževalo in na ladji smo pili nek »jungle juice«. V Sloveniji bi temu rekli šnops.

Resort je bil naravnost čudovit, v neokrnjeni naravi med otoki nacionalnega parka, eko zasnovan, nič luksuznega ampak ful luštno. Lastniki resorta so nas prijazno sprejeli in nam razložili kako dnevi potekajo, od slamnatih hišic, do zajtrka, kosila, večerje, kopalnic itd. Slamnate hišice so bile ful romantične in sploh nismo rabili klime. Tudi komarji ali drugi tropski žužki sploh niso bili nadležni. Hrana je bila na splošno odlična, razen da smo na dan 5 fasali neko čudno zastrupitev. Jaz sem se skozlala kot fontana, popila malo ruma in ozdravela. Rudi je odnesel bolj kratko… sem mu rekla da bi moral bruhat in zalit z rumom da razkuži.

Potapljanje je bilo več kot odlično. Koralni grebeni so v zelo dobrem in zdravem stanju, polni življenja, mikro in makro življenja. Temperatura morja je topla tako da je potapljanje udobno. Potopi niso pretirani globoki, redko pod 25m. Tokovi so včasih nenormalno močni kar je se posebej zabavno, včasih lahko cel potop enostavno letiš preko grebenov. Za moje pojme so najboljše mante – teh je veliko, tako da je srečanje praktično garantirano. So čudovite, zelo lepo plavajo in so radovedne tako da pridejo zelo blizu. Vodiči so zelo dobro usposobljeni. Na ladji so nas zelo dobro futrali – vsak dan palačinke z nutelo, jajca, nudelci, piščanec, kava, ni da ni. Kadar se potapljaš si ful lačen. Jaz sem skos jedla palačinke in jajca.

Za potapljanje pa vec povejo sledeci videoti:


4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Hej, kaksno opremo uporabljata za snemat/slikat? Jasa

kaalen pravi ...

GoPro 4 Silver za video in Sony RX100 M3 za fotke. Luci in strobi so tud ful pomembni. Vec kot imas svetlobe bols je

Anonimni pravi ...

Jst sem pa tko vesela, da si spet kaj objavila! Pišem neko fakin projektno poročilo, poslušam INXS in valda kuj asociacija na Avstralijo. Si rečem op, dejmo pogledat, če je kaalen kaj novega spesnila. Ma sem kar mela nek feeling in hell yeah zagledam 2 nova posta. Juhu polepšala si mi jutro! :)

kaalen pravi ...

Me veseli!