nedelja, 10. januar 2016

Springbrook National Park

Včeraj smo sli v Springbrook National Park na pohod. Pridružil se nama je kolesar in svetovni popotnik Žiga Ogorelec. Springbrook national park se nahaja v bližini Gold Coasta in je prijetna izletna točka saj ponuja več pohodnih poti, od kratkih do dolgih. Mi smo ubrali srednjo opcijo in smo hodili približno 2 uri bolj na počasi. Zanimivost je več slapov, med drugim tudi tak ki se preliva v jamo in tvori naravni most. V Springbrooku se lahko ogleda tudi jama z svetlečimi črvi. Posebnost je tudi to da je nacionalni park malo dvignjen in umaknjen v notranjost, ter ima s tem zelo prijetno klimo. Ko je na Gold Coastu izjemno vroč dan, bo v Springbrooku kar nekaj prijetnih stopinj hladneje.

Zanimiva je tudi vegetacija, ki se spreminja od tipičnega evkaliptusnega gozda ki ga pogosto asociiramo z Avstralijo pa do deževnega pragozda, ki je tudi zelo tipičen za Queensland. V potokih je mogoče opaziti jegulje, ki imajo zanimiv življenjski cikel. So ravno obratne od lososov, ki živijo v morjih in se vračajo nazaj v sladke vode rek, da se parijo. Jegulje se parijo v morju in se potem vračajo v sladkovodne potoke in jezera v notranjosti celine.

V preteklih dneh sva tudi gostila mladega popotnika Žigata Ogorelca, ki je z biciklom prepotoval 12,000 kilometrov vse od Slovenije, preko mnogih držav centralne Azije pa vse do Singapurja, od koder je z letalom priletel v Darwin. Kapo mu dol. Več o njegovih dogodivščinah si lahko preberete in ogledate na njegovem blogu: https://ogotrip.wordpress.com/ Celotno pot je prepotoval na bolj ali manj običajnem biciklu.


Ni komentarjev: