sobota, 15. avgust 2015

Regrat v Avstraliji

Special edition post...

Ne morem reci da regrata v Avstraliji ni, ga pa ne nabiramo. Vsaj ne da bi jaz vedela za to. Nekaj strašno podobnega regratu sicer raste tudi pri nas, ampak tista bolj pritlikava in kilava sorta. Jaz jo smatram za plevel, se posebej ce se mi zaredi na travi. Tudi perje ni nikoli tako sočnega izgleda kot se ga spomnim iz Slovenije, ko je mama spomladi regrat nabirala na travniku po krtinah.

Ce smem špekulirati, bi rekla da je podnebje neprimerno. Obdobje leta ki bi bilo v Brisbanu ekvivalentno pomladi je nekje julij, avgust. Pri nas to obdobje leta sicer smatramo za zimo ali dry season - odvisno koga vprasas. Temperature bi sicer bile prave, a v tem času tipično ni veliko dežja. V času ko so torej temperature primerne za mlad regrat ni dovolj dežja da bi zraslo sočno perje, ko pa dež pride (oktober-november) pa so temperature že previsoke in je situacija nekako taka kot da bi regrat obiral sredi poletja v Sloveniji, ko že gre v cvet in je grenak.

Morda je v kakšnem drugem predelu Avstralije drugače, ampak v Brisbanu bodo ljubitelji regrata ostali nepotešeni.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Hvala za odgovor!
Daleč je Avstralija in po naravni poti skoraj nemogoče zaide seme do tja. Edino z uvozom sena, pa še to v preteklosti.
Sicer je regrat užiten celo leto. Enkrat sem ga našel na nekem hribu zelo podobnega pomladnemu in to v septembru. Nabral sem ga in si ga pripravil. Sploh ni bil kaj bolj grenak kot spomladni, le malo bolj celulozast in pust je bil. Spomladni ima sveže sokove in je bolj krhek. Ni pa nek smisel jest regrat jeseni, saj imamo takrat obilo drugih solat.
Lep pozdrav tja dol in obilo pridelkov!
Robba