nedelja, 01. februar 2015

Clanek: Mojca iz Avstralije

http://www.rtvslo.si/tureavanture/glej-ga-sloven-c/mojca-iz-avstralije-kjer-so-zuri-vsak-dan-a-vseeno-ni-raj-za-priseljence/357014


O tem clanku pa je ravno na Facebook skupini debata (https://www.facebook.com/groups/slovencivavstraliji), plus komentarji pod clankom. Najprej sem mislila tako lahkotno malo pokomentirati pa se je vmes razvila debata in padlo nesteto komentarjev, ki so zelo negativni. Za moj okus se spuscajo prevec na osebni nivo. Npr. da ga punca samo zura, da je puhloglava, komentarji o tem da je z njo nekaj narobe ker se ni porocena (???). Skratka kompletna psihoanaliza strokovnjakov iz naslanjaca, ki so se zapicili samo v tocke kjer se lahko spustijo na osebni nivo.

Meni se clanek sploh ne zdi napacen, deluje mi zelo avtenticen.

Punca je prisla na studentsko vizo in izgleda ze vec let podaljsuje to studentsko vizo in dela solanje za povsem nov poklic. Ni easy na tak nacin in se mi zdi fajn da je brez olepsevanja povedala kaksna je njena situacija. Npr. to da je treba placati za zdravstveno zavarovanje pa da je kritje za nenujne storitve vseeno slabo in je treba placevati iz zepa. Kot mednarodni student v Avstraliji nisi smatran kot rezident in temu primerno ne dobis istih uslug kot drzavljan ali stalni rezident. To je menda normalno pa mislim da se marsikdo tega ne zaveda. Vsaka drzava ima prioriteto poskrbeti za "svoje" ljudi.

Glede ostalega pa ne vem kaj je ljudi tako zmotilo da so jo oznacili za negativno in jo tako napadli. Meni se zdi pozitivna punca ampak je tudi realist - ima svoje stanovanje, sluzbo, studira (poklic ki ni najlazji), se druzi z ljudmi, smisel za humor (ob tistem kako je zob podprla sem se kar nasmejala ali pa kaksna je prva izkusnja z vegemitom), zna se postaviti zase (ce bi jo kdo zmerjal mu gotovo ne bi ostala dolzna), ob ovirah na poti se znajde (npr. kako bo iz patologije presaltala na nursing).

Ce pa ima kdo kaksno specificno vprasanje o stvareh ki jih je punca opisala v intervjuju in bi zeleli extra informacije pa lahko napisete v komentarje.

6 komentarjev:

J. pravi ...

Vsekakor kapo dol, da si upa iti tja kar le s študentsko vizo, plačevati šolnino in še delati zraven in vse to.

Pa še glede opazke, da ni "poročena". Veliko zgodb Slovencev iz tujine slišimo, pa vendar večina (še) nima družine. S tem mislim tudi otrok, ne le partnerja. Pa v Avstraliji je menda težje imeti otroke kot v Sloveniji, vsaj večji strošek je. Manj porodniške, dražji vrtci in šola. V tem oziru je domovina vseeno boljša, da ne omenjamo supporta, ki ga je lahko mlada družina deležna pri starih starših.

Žiga pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Žiga pravi ...

Nisem bral komentarjev v skupini, ampak ko si že omenila, da so se spuščali na osebni nivo.

Ne vem, kako se lahko sploh spustiš na osebni nivo in komentiraš, če ne že obsojaš nekoga, ki ga sploh ne poznaš. Mislim ja, lahko to počneš, ni težko, ampak zakaj bi; niti ni prijazno nekoga tako "zabijat", ker ne sledi množici, niti prijetno tistemu, ki to počne, še manj pa žrtvi.
Se boš bolje počutil, če boš nekomu rekel, da je predebel in mora shujšati. Verjetno ne, pa tudi ta oseba verjetno to že ve.

Pa verjetno so negativno komentirali zaradi svojih frustracij, ker niso tako uspešni kot ona. Foušija pač ... I guess.

Za članek pa enako, ne moreš ravno obsojat, pa kakršenkoli že je, slab, dober, všečen, sovražen, ... Sicer se strinjam, da je moreče brat slabe članke, samo vseeno, če bi mene postavili na mesto avtorja nekega xy članka, bi morda spremenil nekaj stvari, še vseeno pa ne bi bil popoln članek. Veliko ljudem manjka takega pogleda "kaj če bi jaz bil na njegovem/njenem mestu" - in pa sam sebe kritično pogledat in ne idealizirat, poveličevat.

Vinc pravi ...

Komentarji katere omenjaš so klasika za Slovence, to je nacionalni šport, rezultat kombinacije anonimnosti na internetu (kje je vsak preveč pogumen, v obraz ti pa ne bi upal tega povedat) in nevoščljivosti, ko vidijo da je nekdo zadovoljen s svojim življenjem čeprav nima še nič "oprijemljivo" ustvarjenega... pač v Sloveniji velja, da nisi normalen, če do 30. leta nisi že poročen, z otrokom, stanovanjskim kreditom in 3x preveliko hišo... Aja pa seveda na vozilo višjega cenovnega razreda ne smemo pozabiti.

Slovenska specialnost je to... lej bodi vesela, da si spokala od tukaj. Resnično. Ker ta narod tukaj ni več gladek. Pa sej to se vidi že po komentarjih na forumih kjer vsak pokaže svoj pravi obraz.


Kar se tiče članka...mene osebno veseli, če slišim o eni državi pluse in tudi minuse. Ker če slišim samo pluse in superlative potem me vse skupaj spominja na TV prodajo.
"Pokličite zdaj in dobili boste še Rolex uro!".

kaalen pravi ...

Mogoce je taksno komentiranje res neka slovenska specialiteta. Ocenjevanje & sojenje vsega po nekih svojih pravilih in rigidnost v tem pristopu v smislu "samo moj nacin je pravilen".

Jaz mislim da je Mojca precej realno opisala svojo situacijo in meni se sploh ni zdela zagrenjena, zgolj brez dlake na jeziku. To pa je tisto kar gre mogoce marsikomu v nos ker so navajeni da se pove samo tisto kar se hoce slisati.

Lahko bi jaz pametovala in zacela razlagati da ne, da sploh ni tako, da za zdravstvene usluge ni treba placati, da se komot ful denarja zasluzi ampak moja realnost je drugacna od njene. Ona je situacijo opisala s svoje perspektive in biti rezident Avstralije z vsemi pravicami ali pa mednarodni student sta dve cisto različni izhodiščni točki.

Se komentar na vzgajanje otrok v Avstraliji (to je zdaj cisto nepovezano s clankom). Moje mnenje je da imeti otroka v Avstraliji ni nemogoce in da mladi starsi niso v bistveno slabsem polozaju kot povprecna mlada druzina v Sloveniji. Tudi pri nas imamo ze nekaj let placan porodniski dopust, pa tudi delodajalci so ze od prej ponujali taksno socialno varstvo za svoje zaposlene. Kaj ponujajo delodajalci je zelo razlicno, ampak se razume da za zdravo druzbo, zadovoljstvo delavcev, produktivnost, ohranjanje delovne sile in tako naprej - ce je delodajalec pameten, obstajajo neki bonusi za delavce. Druzine v Avstraliji sicer ne dobijo toliko ugodnosti v smilu "denar na roke" ampak bolj kot davcne olajsave, subvencije za vrtce. Tudi zivljenjski standard je v povprecju tako visok da se marsikatera druzina samovoljno odloci da bo mati prvih nekaj let otrokovega zivljenja ostala doma in se posvetila otrokom. Druga stvar je fleksibilnost delovne sile in delo za polovicni delovni cas ni nic nenavadnega kar druzinam omogoca, da naredijo tranzicijo iz popolnega fokusiranja na otroke nazaj na zaposlitev za polni delovni cas. O porodniskih dopustih si lahko preberete tukaj - http://www.kidspot.com.au/Pregnancy-First-trimester-Paid-parental-leave-entitlements-in-Australia+3096+113+article.htm
Seveda ni za vse imeti otroke easy, ker povsod na svetu obstajajo razlike med ekonomskimi sloji.
Glede solanja otrok pa je tudi vredno razumeti da obstajajo tako drzavne kot privatne sole in da je izbira starsev ali so zmozni in pripravljeni placevati solnino za ta privilegij.

Razlika, zelo ocitna pa je res v tem da ce si priseljenec, potem obicajno nimas prisotnosti sirse druzine in se ne mores zanasati na varstvo babice.

KM pravi ...

Korekten intervju, zanimiva zgodba. Se mi zdi, da komentatorji s svojo negativnostjo veliko povedo o sebi, pa bolj malo o članku.

Val 202 je v rubriki Globalna vas tudi naredil intervju z Mojco (29.1.2015).

Fajn je odgovor na zadnje vprašanje (od 11:30 naprej), kjer pove, da je v tujini zrasla v močnejšo osebo, kot je bila doma, saj sama sprejema odločitve in s tem v celoti tudi posledice.