torek, 07. oktober 2014

Vprasanja bralcev

Če bi še enkrat izbirala bi še vedno izbrala Avstralijo?
Jep, mislim da bi bila odločitev se lažja. Edina sprememba bi bila da bi se verjetno se hitreje in bolj gotovo odločila da je Avstralija to.

Ko sta izbirala kam se bosta odselila sta kdaj razmišljala tudi o Kanadi, če sta, zakaj je nista izbrala?
Tudi o Kanadi sva razmišljala pa sva jo hitro izločila iz liste kandidatov zaradi mrzlega vremena. Kanada je sicer prišla na seznam na začetku zaradi svoje prijetne kulture in lepe narave. Ce si kdaj srečal kakšnega Kanadčana, bos vedel da so širokosrčni in odprti ljudje, ki se znajo zabavati in se šaliti na svoj račun.

Kaj je s tem Tony Abbottom, je res tak kreten kot berem po novicah?
Ja je kreten… a hej, sej volitve bodo kmalu. Meni gre na živce in on in Newman ki ga imamo v Queenslandu ker sta oba ravno ista trapca. Oba sta bigota.

Zdaj ko lahko primerjaš, je res da je manj stresno življenje down under kot pri nas?
Stres je stanje uma right in v današnji družbi je nekako moderno izpasti kot da si večno zaposlen in obremenjen z nečem. Kdo točno nas postavlja pod ta pritisk? Večinoma se kar sami če smo res pod stresom ali pa ne. Jaz imam občutek da je stres za marsikoga iluzija ki jo ustvari sam, stres je odličen izgovor za pridobivanje simpatije od drugih, za samo trpinčenje v katerem nekateri tako perverzno uživajo in za ustvarjanje slike da si produktiven član družbe. Ce ne hodiš naokoli in ne oznanjaš javno da si pod stresom potem v službi očitno nimaš dovolj delovnih nalog ali doma nimaš dovolj dela z gospodinjstvom.
Tako zdaj ko sva obdelala definicijo stresa, lahko pogledava kako lokalna kultura na to gleda in če upoštevaš tipično persono naroda, tipične karakterne poteze potem je odgovor ja, v Avstraliji nekako manj trpimo zaradi stresa ker je tipična persona naroda bolj taka da gleda na situacijo kot »napol polen kozarec« namesto tipične slovenske »napol prazen kozarec«. Ce ves kaj mislim. Ce bos v Avstraliji pretirano jamral bodo ljudje hitro zgubili potrpljenje s teboj. Najprej ti bodo povedali kam se obrniti če imaš probleme, kje poiskati pomoč, kako se zorganizirat… če bos se naprej jamral brez da bi kaj naredil okoli svoje situacije te pa noben več ne bo resno jemal. Mislim da je to v Sloveniji nekako okoli obrnjeno in ljudje raje zraven kot v tropu začnejo skupaj tuliti in jamrati kako jim je hudo in kako so pod stresom brez da bi dejansko kaj naredili da bi izboljšali svojo situacijo.

Če Kitajsko doleti močna kriza kako bo to vplivalo na Avstralijo, imaš kakšno mnenje? Hvala za odgovore!
Ja Kitajska ekonomija je pravzaprav zanimiva in če pogledaš njihovo rast v zadnjih desetletjih lahko z malo logike ugotoviš da je taksna rast nevzdržna na dolgi rok, torej se bo morala počasi upočasniti. Njihova ekonomija je državno sponzorirani kapitalizem, ki počasi gre skozi transformacijo. Preko univerze sem recimo v kontaktu z veliko kitajskimi študenti, z njihovo mlado gen-y generacijo in je zanimivo opazovati njihovo perspektivo, njihove zelje itd. Mladi imajo apetit po tipičnem življenjskem standardu zahodnjakov, imajo zelje po tipičnih dobrinah, ki jih uporabljamo zahodnjaki npr. vsi si želijo iphone in ipade, oblačila priznanih znamk, luksuzne avtomobile, lepo stanovanje, počitnice, izobrazbo itd. Skratka imajo apetit po konzumerizmu. Standard tipičnega kitajskega gospodinjstva se dviguje in verjetno bodo postali bolj uravnotežena ekonomija, skratka bodo tako izvažali kot uvažali. Trenutno iz Avstralije predvsem uvažajo minerale in premog, kar je v Avstraliji pomemben steber ekonomije torej če bi na tem področju zelo priprli pipico bi Avstralci tenko piskali. Na to temo sem ravno pred kratkim zaznala neke spekulacije v zvezi s premogom in kako ne bodo več uvažali nizko kvalitetnega premoga (lignit) ampak samo se rjavi in črni premog. Veliko tega je spekulacij. Na kratki rok bi Kitajska kriza vsekakor imela negativen vpliv na dobrobit Avstralske ekonomije, a se vse slej ko prej izravna in se vzpostavi nov red.

Kaj pa žvali? Včasih si jih kar dosti poslikala.
Prav res… lahko bi spet kakšno zgodbo o omletaricah. Racke sem prodala v nov dom, ker se je racmanu ob prihodu pomladi cisto zmešalo od hormonov in je po domače povedano naskakoval vse povprek in resno poškodoval kokos.
Zadnje čase tudi veliko vrtnariva in bi bilo zanimivo če povem kaj o gojenju paradižnikov in druge zelenjave v Brisbanu. Kot zanimivost sva ugotovila da paradižniki niso enoletna rastlina pac pa v ustreznem podnebju rastejo dalje in obrodijo plodove v vseh letnih časih neprekinjeno. Ali pa sva posadila mutantski paradižnik.

2 komentarja:

Žiga pravi ...

Dober odgovor na vprašanje o stresu ... resnica, čeprav zna koga v slabo voljo spravit.

Take paradižnike rabimo tudi v Sloveniji. :D Pa vreme in podnebje tudi.

Ladka pravi ...

Paradižnik menda raste in obrodi kar naprej, če ima ugodne rastne pogoje. Če se prav spomnim, ena rastlina lahko tako vzdrži štiri leta.
Nekako sem se navadila na štiri letne čase in na sezonsko sadje in zelenjavo, pa nimam posebne želje po celoletnem paradižniku. Se ga pa rada poleti in jeseni napokam. Samo letos je dež prinesel plesen in je bil pridelek prav boren.