torek, 14. oktober 2014

Vprasanja bralcev #3

Ali pri vas stari avtomobili zaradi pomanjkanja zimske soli bolje držijo ceno oz. kakšna je "povprečna" ohranjenost stare kište?
Ja, zaradi pomanjkanja zime in s tem posipanja cest s soljo seveda teh tezav nimamo... npr. redkokateri avto trpi za tipicno zarjavelostjo. Seveda so se drugi faktorji, ki vplivajo na ohranjenost avtomobila... kako ga voznik vozi, kako ga vzdrzuje, koliko kilometrov ima, kaksna je bila izhodiscna kvaliteta avtomobila (npr. low budget avto bo bolj zjahan po tolikih letih kot avto ki je svojo zivljenjsko pot zacel kot luksuzni avtomobil) itd.
Glede tezav z soljo sem slisala samo za ljudi, ki zivijo ob morju. Ce ti non-stop piha veter z morja z mikro kapljicami morske vode po avtomobilu... si lahko predstavljas kaj se zgodi z avtomobilom.

Kako so striktni glede tehničnih pregledov? Tehnicnih pregledov nimamo. Vsaj ne v klasicnem smislu. Nek res osnoven tehnicni pregled moras opraviti ko avto prodajas. Ali je to dober sistem ali ne... hja... ima svoje prednosti in slabosti. Prednost je npr. prakticnost za povprecno osebo, ki se zaveda lastne odgovornosti da avto ohranja tehnicno izpraven, slabost pa ta da vendarle obstaja kar velik del ljudi ki rabijo malo vec "prisile" da bi kaj takega naredili in se seveda potem vozijo okoli z avtomobili, ki imajo znucane gume ali zavore npr. Ce te ustavi policija ali transportni inspektor bos se vedno pokasiral kazen ce avto ni tehnicno izpraven, vendar tukaj policija voznike pretezno ustavlja ko storijo prekrsek ali obcasno za preverjanje alkoholiziranosti... torej rutinsko preverjanje tehnicne izpravnosti je stranski efekt.

"Poznate" dizel avtomobile ali se dizel tanka samo v tovornjake? Naceloma bolj v tovornjake in kombije. V primerjavi z Evropo je na cestah opaziti veliko manj osebnih avtomobilov z dizelskimi motorji. Ce se ne motim je dizel drazji od bencina, ker ni subvencioniran. Druga alternativa, ki je bila nekaj casa precej popularna je bil LPG (plin), pa tudi tega zadnje case ne opazam vec toliko. Moderni avtomobili so vendarle postali precej varcni in veliko se govori tudi o elektricnih ali vsaj hibridnih avtomobilih.

7 komentarjev:

Jaka pravi ...

http://thenewdaily.com.au/news/2014/11/10/frances-abbott-misses-point/ Ta Abbott familija je pa res vredna svojega denarja... Informativno me zanima koliko bi prišla šolnina da dosežeš izobrazbo npr. diplomirani inženir ?

kaalen pravi ...

No dobro da si omenil tole storijo z Abbottovo hcerko, ker me pogreje ob sami misli na to kako je vse skupaj shendlano, kako se vedno zanikajo da gre za klasicni nepotizem in cisto nic drugega, in kako mlademu dekletu za vlogo whistleblowerja grozi kriminalna kartoteka in po moznosti se jail term... ker je povrhu vsega se zakon tako butast da punca nima nobene zascine, ceprav je resnost njenega dejanja (it's against the law) v primerjavi z javno koristjo minimalna. Vse skupaj hocejo pomest pod preprogo, kot da ni ocitno da je Abbottova hcerka dobila stipendijo kot uslugo ocetu, ceprav je verjetno 1000 drugih studentov ki bi jim taksna financna pomoc veliko bolj prav prisla.

Drugace... za bachelor program je cena cca $9000/leto x 4 leta

Jaka pravi ...

Ja koliko berem je to res velika svinjarija, čist prav ima punca ki je razkrila to barabijo! Sam ta hčerka pa še zmeraj ne dojame v čemu je problem, kar se mi zdi neverjetno... Ti politiki so na vsakem koncu Zemlje bolj kot ne pokvarjeni... Ko berem, da hočejo še večji nadzor nad internetom me pa kar strese! Vse v imenu "varnosti", yeah surely Chuck! No tale šolnina se mi še zdi realna, a imajo tudi take posebne kredite za te šolnine kot v USA? Koliko % so obresti, ker te kasneje nanesejo $... :)

kaalen pravi ...

Jaka, ravno to je najvecja ironija... da je prav Abbott in njegovi kompanjoni, predlagal dolocene spremember v solstvu, ki bodo pomenile da bodo studentje od sedaj naprej placevali obresti na FEE-HELP posojilo (do sedaj jih niso), in da bodo solnine deregulirane (univerze bodo po novem lahko postavile kakrsnokoli ceno bodo zelele).

Njegova hcerka je zrasla s srebrno zlico v ustih in pomoje sploh nima kapacitete da bi dojela kaj v tej situaciji ne stima. Sicer pa bi moral imet njen daddy integriteto in enostavno zavrnit stipendijo. Btw ma hcerka sedaj tudi sluzbo pri temu institutu, brez opisa delovnega mesta (edina v celi firmi). Cudno ane.

Jakob pravi ...

Aha, grejo po poti američanov... Žalostno, ker je v Ameriki ta njihov sistem povzročil da gre večino šolnin za managerje&co. namesto za profesorje in študente... Potem pa končaš z 100k+ kreditom plus še obresti... Evropa je glede izobraževanja še zgleda najbolj realna... Čeprav bi pri nas uvedel tudi manjše šolnine (brez obresti seveda), da bi odpravil večne študente, ki izkoriščajo sistem.

LOL tega pa še nisem prebral, čeprav pri nas je isto ko razpišejo delovno mesto, ki ima take pogoje da edino hčerka/sin enega politika lahko zadovolji. Treba bo temeljito spremeniti celoten sistem "demokracije"...

Dejan pravi ...

Malo za šalo malo zares.

Bi vprašal če ti kaj veš o famozni JJ kliniki tam doli.

kaalen pravi ...

Hmm, ne. To so pomoje kaksne nebuloze, si ne predstavljam da bi bil JJ lastnik bolnisnice v Avstraliji. Ce ma pa 3 delnice pa ne mores ravno recti da je "lastnik", je samo miniaturni delnicar.