četrtek, 09. oktober 2014

Vprasanja bralcev #2

Kako je pa pri vas poskrbljeno v času nosečnosti in po porodu. Kako je z vrtci in šolami?Na to vprasanje bolj tezko odgovorim ker nimam osebnih izkusenj. Po obcutku mislim da ni slabo, ni pa tako "pravljicno" kot v nekaterih pogledih v Sloveniji. Npr. mislim da je veliko Slovencev komentiralo da je v Avstraliji porodniska zelo kratka. V zadnjem casu so bile neke spremembe na to temo in mislim da so podaljsali dolzino porodniske za nekaj tednov, vsekakor pa ne traja 12 mesecev. Zenske obicajno ostanejo doma in druzina z otroci dobi velikodusne davcne olajsave. Mislim da s tem ni vecjih tezav, ker se otroci se vedno rojevajo :-)
En bonus take malo manj socialne ureditve je mogoce manj strahu pred zaposlovanjem zensk in vecja fleksibilnost delovnega trga. Vsaka odlocitev glede socialne politike ima svoje plus in minuse.
Vrtci so precej dragi, zato veliko zensk ostane doma v prvih letih otrokovega zivljenja in se vrnejo v polovicno ali polno zaposlitev ko so otroci starejsi. Sole za otroke obstajajo tako javne kot privatne. Kvaliteta je odvisna od sole zato se nekatere druzine namenoma preselijo v obmocja z dobrimi solami. Mislim da s kvaliteto javnega solstva ni nic tako zelo strasno narobe glede na to da je vecina ljudi, ki jih poznam, hodila v javne ustanove in so povsem normalno izobrazeni in pri svoji karieri nic v zaostanku. Osebno trenutno menim da ce bi imela otroka bi ga dala solati v javno solo, ceravno ne bi imel nekih posebnih potreb npr. izreden interes v specificno smer, kjer mu lokalna sola ne bi mogla ponuditi optimalnih moznosti za razvoj.

Koliko pride zavarovanje + druge taxe za m3?Sem poskusala poiskati zadnji izpisek od registracije pa ga nisem nasla, torej bom stevilke navedla iz glave. Mislim da je letna registracija za M3, ki ima 6-cilinderski motor, okoli $800. To pokriva registracijo in osnovno obvezno zavarovanje, ki krije poskodbe ljudi v primeru nesrece. Oba avtomobila sta dodatno kasko zavarovana in mislim da to stane okoli $800/leto. Nisem 100% v stevilke, ker te stroske obicajno krije Rudi.

Poznaš kakega Avstralca, ki ga zanima Slovenija?Hja, zanima kako? Marsikdo pokaze radovednost, vprasa kje Slovenija je. Marsikomu sem tudi ze na Google Maps kazala kje tocno je locirana in seveda kazala tudi fotografije. Obicajno so zelo ocarani nad naravnimi lepotami in tudi fotografijami starih mestnih jeder. Predvsem zanimiv jim je Bled in Postonjske jame, tudi nad gorami so fascinirani. Marsikdo je Slovenijo tudi ze obiskal.

Kje, kako se kupuje tehnologija (računalniki, TV in še vse vmes)? Je tako kot pri nas - trgovine ala Bigbang (če poznaš)? Verjetno več preko spleta, kot v Sloveniji (ugibam).Bigbang seveda poznam. Tudi v Avstraliji obstaja kar nekaj trgovin kjer prodajajo tehnologijo. Mislim da ljudje pretezno se vedno kupujejo v trgovinah, kdo ki se bolj spozna ali tocno ve kaj hoce pa kupuje na internetu. Tudi ce kupujes v trgovinah se da dobiti izdelke za dobre cene. Vcasih imajo posebne akcije, ce pa si malo bolj vesc pogajanja in kupujes izdelke z visjo vrednostjo ali jih kupujes vec naenkrat se lahko s prodajalcem dogovoris za dobro ceno tako da enostavno vljudno vprasas kaksna je "najboljsa cena ki ti jo lahko ponudijo". Harvey Norman je npr. Avstralska veriga trgovin.

So delovne ure "ob enakem času" kot pri nas, npr. 7h-15h, 8h-16h? Odvisno od tega kje delas. Standardni pisarniski delovni cas je sicer med 9. in 17. uro vendar ta urnik obicajno ni striktno dolocen in v marsikateri pisarni velja fleksibilnost. To pomeni da lahko delavci prispejo na delovno mesto nekje med 7-9:30 uro zjutraj in odidejo ko oddelajo svojih 8 ur ali 7.5, odvisno od tega koliko ur na teden naj bi delali. Standarni delavni teden je nekje med 36.5 - 40 ur. V nekaterih industrijah je to doloceno z sindikalnimi dogovori, obstajajo pa tudi industrije, ki sindikata nimajo. Ce delajo na prostem ali v trade poklicih, potem obicajno zacnejo bolj zgodaj. Mislim da je bolj zgoden zacetek dostikrat tudi povsem prakticen npr. ce delas na prostem v Queenslandu potem je se posebej v poletnih mesecih zaradi podnebja bolj ugodno ce zacnes cimbolj zgodaj.

1 komentar:

Erik pravi ...

Ali pri vas stari avtomobili zaradi pomanjkanja zimske soli bolje držijo ceno oz. kakšna je "povprečna" ohranjenost stare kište? Kako so striktni glede tehničnih pregledov?

"Poznate" dizel avtomobile ali se dizel tanka samo v tovornjake?

Sicer bi mogoče lahko analiziral na internetu ampak se mi ne da čez to :). Glede na to, da sta menjala nekaj avtomobilov bi pomojem na uč znala povedati. Recimo v SLO vemo, da ima 16 let star avto ne glede na servise in garažiranost pač luknjo v podnu, ker sol naredi svoje. Razen, če ima skrajno primorsko registracijo.