sreda, 08. oktober 2014

Noosa & Gladstone

Rudi je sel danes v Gladstone poslovno in je poslal par fotografij, ki jih je naredil iz aviona.
Lepa modra je iz Noose, drugi dve pa prikazujeta industrijsko (minersko) mesto Gladstone iz zraka.
Gladstone je pristaniško mesto, ki sluzi v namene rudarske industrije za izvoz rude. Mislim da večino rude v Gladstone pripeljejo kar na vlaku in potem pretovorijo na ladje. Kaj točno so tiste rdeče površine, ki ne izgledajo prav nič lepo nisem cisto sigurna, verjetno pa gre za nasipanje sicer močvirnih površin v bližini morja, da se s tem ustvari nove skladiščne površine v neposredni bližini pristanišča. Rdeca polja so odpadni produkt industrijske produkcije aluminija (extra info: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_mud). Upam da tega ne odmetavajo direktno na koralni greben.
Gladstone je mesto, ki lezi 533km severno od Brisbana.

Lepa modra Noosa

View Gladstone in a larger map

5 komentarjev:

Erik pravi ...

Ker je Avstralija znana po izvozu aluminija in ima aluminijeva ruda značilno rdečo barvo, bi na prvi uč rekel človek, da so tiste rdeče površine bazeni za ostanek pri procesiranju rude. Nasty stuff.

Evo celo wikipedia zna nekaj povedati o tem: source

kaalen pravi ...

Erik prav imas! Ubistvu mi je ze Rudi popoldne popravil da je aluminijev boksit.

Erik pravi ...

Dejansko vem samo zato, ker je pred natanko 4 leti na madžarskem popustil en tak bazen zaradi česar se je po poročilih govorilo o toksičnih rdečih rekah. slikce

kaalen pravi ...

Ajej, kaksna katastrofa. Sej meni se je tudi cudno zdelo ko sem prvic gledala v slike in sem nekako sklepala najbolj enostavno razlago - da gledam ticipcno razkopano Avstralsko rdeco zemljo. A vendarle je bila malo prevec rdeca.

Ladka pravi ...

Verjetno ni minersko mesto (kjer je dejavnost miniranje), ampak rudarsko (kjer je dejavnost kopanje rude) hehe :)