sobota, 08. februar 2014

Food porn #1

Imava totalen presežek račjih jajc... res jih je bil poln hladilnik za ponucat, skoraj dva ducata. In kar racka Sweetie z ljubeznijo iztisne iz svoje kloake pac ni za stran metat. Tocno vem kaj racam in kuram futram in kako zivijo... na vrtu polnem zelene trave, za jest dobijo ostanke hrane, zelenjavo in ostalo zelenje iz vrta in zrnje, ki je sicer kupljeno v trgovini a vedno pogledam da kupim tako vreco, ki izgleda cimbolj natur. Menda bi jim morala dajati neke preparate za zajedalce in podobno pa po pravici povedano tiste steklenicke perutninskih medikamentov do sedaj se nisem uporabila. Se vedno so v hladilniku... za vsak slucaj. Vsake toliko jim piham v perje in gledam ce imajo kaksne "bolhe" pa do sedaj se nisem videla nic sumljivega, omletarce izgledajo zdrave, lepo rejene in zadovoljne in produkcija jajc je na vrhuncu... znak da so happy in zdrave. Zakaj bi jim torej dajala nekaj kar verjetno sploh ni potrebno. Ko je kaj narobe mi itak znajo zelo jasno in glasno povedati, da naj se ne zajebavam.

Vec let sem vztrajno trdila da sem totalni kuharski antitalent, kar je posvoje cisto res. Kadarkoli sem se spravila za stedilnik je bilo najbolje ce sem predhodno obvestila gasilsko brigado in v zamrzovalniku za rezervo imela zamrznjeno pico - plan B. Ce plameni niso svigali do stropa in kuhinja gorela je se vedno obstajala velika verjetnost da je bil rezultat kuhanja le pogojno prebavljiv, nikakor pa gurmanski uzitek. Sedaj pocasi razvijam sposobnosti tudi na kuharskem nivoju. Ko bodo enkrat po hisi laufali mali Rudeki in mamo cukali za kiklo da so lacni, bo treba znat tud kaj skuhat ane. Bolje da se pripravim vnaprej.

Ad hoc kuhanja se ne obvladam, razen redkih receptov ki sem jih "zaobvladala", ker me pri tem muci temperament in pomanjkanje potrpezljivosti. Ko ratam lacna sem tecna k drek in nimam zivcev, da bi kuhala 30+ minut, da bi potem napolnila zelodcke. Ko mi zakruli v zelodcu, kar se obicajno zgodi brez predhodnega opozorila, dobim instantni popizditis in zivalska lakota me pripravi do tega da bi jedla surove surovine z rokami.

Ampak ko sem dobre volje, se znam spravit narediti tudi kaj bolj kompleksnega. Obilica jajc, ki so nadvse imenitna in hranljiva surovina, je idealna za pripravo testenin. Ta easy verzije testenin sem ze zaobvladala in naredim frisne spagete in siroke rezance v 20 minutah s pucanjem vred.

Ravioli so se izkazali za malo bolj kompleksne ampak bog pozegnaj youtube in strica Googla za nasvete. Danes sem jih delala tretjic v zivljenju in rezultat je absolutna perfekcija! Se Gordon Ramsey bi mi cestital brez kletvic. Edina F-bomba ki bi jo spustil je... fuck, this is so good!
Ravioli

Vsi so enake velikosti, vsi so ravno prav napolnjeni, fila iz jurckov in skute je tako da bi angelcki na zlico jedli in s kruhom pomazali ce bi imeli ritke. Nic se niso spocali skupaj in na tistelem pladnju so sli direktno v zamrzovalnik za kasnejso uporabo. Po 16 kosov jih bom spakirala v vrecke in bodo perfektni za vecerje za dva v 10 minutah.

Pa se recept:

Korak 1 - pripravi testo
En kupcek moke, okoli 200g, 3 jajca, en malcek olivnega olja. Gneti in gneti z rokami v packarijo, ki se lepi na prste. Potem pocasi dodajaj malo moke in nadaljuj z gnetenjem in svaljkanjem. Ko dobis teksturo taksno da lahko svaljkas v klobaso pa se ti ne prijemlje vec na prste in pult ni vec pocast, si prisel do prave mesanice. Bolje je zaceti z bolj pocastim testom kot presuhim, ker pri pocastem lahko easy dodajas moko sproti in kasneje. Testo daj v posodo z pokrovom da se ti ne posusi in pusti da pociva. Pocivanje je zelo pomembno, da testo nekako magicno v 15-20 minutah dobi se bolj elasticno teksturo.

Korak 2:
Pripravi filo... ta je lahko po zelji. Jaz sem sesekljala malo jurckov (porchini mushrooms), ki sem jih prej namocila v vreli vodi, zraven dodala se skodelico svezih rjavih gob. Vse skupaj sesekljala na zelo majhne koscke, popekla v ponvi da je voda izhlapela, dodala sesekljan petersilj in cesen. V krpo sem zavila dve skodelici skute in jo stiskala da je sla vsa odvecna tekocina ven. Ce je masa premokra potem ravioli ratajo cisto pocasti. Vse skupaj fajn premesas v veliki skledi, dodas sol in poper po okusu.

Korak 3:
Zvaljaj testo v tanke plahte (z masino valda). Ce so plahte prevec pocaste jih malo pomokaj. Eno plahto na model, z zlicko filo v luknjice, drugo plahto cez, zvaljaj da se sprimejo skupaj v zepke. Zbrckaj ven raviole in jih zlozi na pomokan pladenj.

Korak 4:
Ce si lacen malo raviolov direkt v lonec z vrelo vodo za 2-3 minute. Ostale v zamrzovalnik. Ko so zmrznjeni pa v vrecke glede na zeljene porcije. Od 8-10 raviolov po osebi je ravno prav. Zamrznjene kuhas 3-5min.

1 komentar:

Peter Stegnar pravi ...

Lepo lepo, se malo pa bos prava kuharca! :)