četrtek, 29. avgust 2013

Work from home

Danes sem se morala malo nasmejat v sluzbi. Jutri je dela prost praznik na Gold Coastu in samo tam, ne pa drugje v drzavi. Pa so mi rekli da bo pisarna odprta, ker mora IT support oddelek delovati tudi za uporabnike v drugih zveznih drzavah in v Aziji in so mi rekli da se lahko sama odlocim ali pridem ali ne. Pa sem bolj v sali kot zares rekla da morebiti bi pa par urc od doma delala. Manager je rekel da bo govoril z drugim managerjem in potem je cez ene pol ure prisel nazaj z malo kislo faco, rekel da ne bo skoz in se cisto resno spravil razloziti zakaj.
V Avstraliji so delovni zakoni taksni da so delavci zavarovani v primeru nezgode pri delu ali na poti do delovnega mesta npr. avtomobilska nesreca. Smiselno in nic novega... ce se na delovnem mestu poskodujes si upravicen do zdravljenja in rehabilitacije pa nima veze ali si se urezal v prst s kosom papirja ali pa ti je masina odtrgala roko. Prakticna aplikacija tega zakona je nekaj let nazaj pripeljala do tega, da je neka zenska, ki je delala za Telstro tozila svojega delodajalca, ker se je pri delu od doma spotaknila na stopniscu v lastnem domu in pri tem utrpela poskodbo. Tozbo je dobila in vse HR oddelke v Avstraliji je zajel val panike, da se bodo delavci zaceli doma redno spotikati ali se tako in drugace uspeli poskodovati in potem tozili za mastne denarje. Druga tozba na to temo je sledila kmalu za tem in je se bolj bizarna. Neka zenska je bila na sluzbenem potovanju in ji je delodajalec placal nastanitev v hotelu. Zenska je seksala z partnerjem v hotelski sobi in ocitno je bila posteljna telovadba precej vroca, ker se je od stene nad posteljo odtrgala svetilka in pohotnezema padla na glavo. Tak... zopet poskodba na delovnem mestu oz. v okviru delovnih obveznosti, sledila je tozba in odskodnina.

Predlagana resitev za ta problem je ali prepoved dela od doma, sorry... it just ain't possible... ali pa uvedba postopkov, ki delodajalca "zascitijo" pred takimi tozbami. "Zascita" je v narekovajih, ker gre zgolj za oceno stanja in zmanjsevanje tveganj, v primeru kakrsnekoli nesrece pa naj bo se tako neumna, je delavec se vedno upravicen do zdravljenja, rehabilitacije in odskodnine za izpad ali zmanjsanje dohodka. Zagotavljanje varnega delovnega okolja ali tako imenovani "workplace health and safety", okrajsano OHS, se imenuje ta princip. Na tipicnem delovnem mestu to pomeni da mora delodajalec zagotavljati potrebno varnostno opremo kot so zascitna ocala, kape, ustrezna obutev, cepki za usesa, ustrezno izobrazevanje za varno upravljanje z stroji, ergonomicna pisarniska oprema, varna elektricna napeljava in podobne zadeve. Vsake toliko pride kaksen OHS officer pogledati tudi v pisarne... obicajno jih vidis v hi-vis jaknah kako hodijo naokoli, popisujejo stanje in dajejo priporocila delodajalcu.
No... po famozni Telstra OHS tozbi bi teoreticno delodajalec moral delavcem, ki delajo od doma taksne OHS officerje poslati tudi na dom, da bi naredili strokovno oceno varnosti delovnega okolja. As you can imagine... ain't gonna happen.

Pa se nekaj virov:

2 komentarja:

Jaka Strašek pravi ...

Zaradi takih posameznikov ki izkoriščajo sistem bo vedno bolj vse predpisano z zakoni... In posledično vsem oteževalo življenje.

Anonimni pravi ...

Saj v EU je isto. Zato formalno praktično nihče ne dels od doma...