torek, 12. marec 2013

Potepuska perutnina

Ko sem perutnino kupila sem na internetu prebrala, da je zanje zelo enostavno skrbeti. Zjutraj jim odpres kurnik, preveris ce imajo dovolj hrane in vode. Obcasno zamenjas steljo v kurniku. Vsak vecer pa se ob mraku same vrnejo v kurnik in jim cez noc zapres vratca, da so na toplem in varnem.

Vse lepo in prav, le da perutninska mladina zvecer ni imela nobenega namena se vrnit v kurnik. Enostavno sem pricakovala, da jih bom nekajkrat rocno zvecer pospravila v njihovo spalnico pa se bodo naucile same "it spat". Dva tedna sem jih vsak vecer lovila po vrtu. Vcasih so bile pri volji in jih je bilo relativno lahko ujeti, kdaj pa kdaj pa so bile res trmaste in so bezale vsepovprek.

Help! Pa sem spet poguglala, zakaj nocejo v kurnik in kako jih nauciti, da se vrnejo same. Daj jim cas, pa se bodo naucile... hmm, mogoce ne. Zapri jih za nekaj dni v kurnik in ne spusti ven pa bodo vedele kje je "doma"... hmm... to je malo kruto, da bi jih imela zaprte v malem kurniku. Se najbolj logicen se mi je zdel nasvet, da se jim v kurnik namesti majhno LED lucko na baterijo, ki gori po soncnem zahodu in jih privablja ter pomirja. Koncno nekaj uspeha! Prvi dan so se zadrzevale v blizini kurnika. Drugi dan so zvecer pocivale v kurniku, ampak ne v spalnici. Danes so kokoske same od sebe sle v spalnico in tam zaspale... raca pa seveda, upornisko zunaj. Dobro, vsaj nekaj napredka je in upam da bodo v naslednjih dneh kokosi v kurnik zvecer zvabile tudi racko.

Ni komentarjev: