sobota, 23. marec 2013

Kurnk #3

Kaj naj recem... famozni kurnk iz ebaya je vreden svojega denarja.
Odpornost na elemente narave... pod-standardna!
Primernost bivalnega prostora za dve kuri... pogojna.
Primernost bivalnega prostora za raco... neustrezna.
Problemi:
 • premajhen prostor
 • ob dezju/vlagi struktura nabrekne in je tezko odpreti vrata
 • premalo prostora za posode z hrano in vodo
 • ni prostora za gnezdo za jajca
 • lojtrca do hiske je prestrma za raco
 • premalo sence
Nasla sem novo igracko - SketchUp in zacela z master projektom dizajniranja perfetne kurje-racje hisice. Menda bo Lovro prijazno zvaril skupaj okvir iz aluminija, material pa tudi ni pretirano drag. Zveni kot dober plan. Okvirno ze imam sestavljen nacrt, posvetiti se moram se detajlom, da bojo nacrti za hisko visoke kvalitete in bo hisica se mnoga leta sluzila svojemu namenu. Trenutno se ukvarjam z zadevami kot so:
 • Kam postaviti posode za hrano? Pod bivalni prostor ali v drugem predelu?
 • Kako strma mora biti lojtrica do bivalnega prostora? Ce ne sme biti prestrma potem posode ne morejo biti locirane pod bivalnim prostorom.
 • Kako velika morajo biti gnezda in koliko gnezd je potrebnih?
 • Kako narediti ciscenje cim lazje? Izvlecni pladenj ali kompostna metoda?
 • Kaksne precke potrebujejo kure za spanje (kure cepijo na precki ko spijo) in kako visoko morajo biti postavljene? Imam obcutek da jim precke ne ustrezajo, ce so postavljene prenizko.


Tudi Omletarice so medtem ze zelo zrasle. Raca je zelo zascitniska do kur in se zna postaviti proti mackam, ce jih nadlegujejo... z sikanjem in pihanjem haha. Kure so se nekoliko ranljive (veliko manjse od race), ce bi se nanje resno spravil kaksen plenitelj kot naprimer potepuska macka. Trkam na les, incidentov do sedaj se ni bilo... razen kure ki je zjutraj magicno tavala po vrtu, ceprav sem prepricana, da sem jih zvecer vse pospravila v hisko in zaprla vrata in lucke v kurniku, ki je izginila neznano kam. Sedaj so se koncno naucile, da se vrnejo v hisko ob mraku, ceprav imajo vcasih se vedno navado posedati "na terasi" v predprostoru.

Z raco sem ugotovila tudi da so kurje posode za vodo neustrezne. Sem kupila skoraj najvecjo kar so jih imeli, pa jo je raca spraznila vsaj 2x na dan. Ker to ma ona navado celo glavo vtaknit notri in spricati vodo vse povprek... potem so pa kure zejne. Tako da sem prejsnji teden kupila kovinsko posodo za teleta, ki sem jo priklopila na vrtno cev in se avtomatsko nafila. Deluje super pa tudi enostavno jo je ocistiti, ker jo samo obrnes na glavo in zlijes ven kar je pac raca nabasala notri... zemljo, kamenje, travo in ostalo.

Danes sva jima ulovila kobilico in so imele cel spetir okoli tega kdo jo bo pojedel. Se malo pa jih bom lahko spustila prosto v vrt, ce le ne bodo naredile prevec skode na rastlinah. Bi bilo koristno, ce bi pospravile skodljivce, ki mi vztrajno unicujejo rastline. Sumim kobilice... veliko rastlin je cisto pozrtih.

2 komentarja:

Vinc pravi ...

hahaha sam res, kaj bi ti brez te perutnine :) s čim bi se potem ukvarjala?

Jaka Strašek pravi ...

Tisti privesek na levi strani je brez veze, podaljšaj raje po dolžini pa notri narediš polico z enim prekatom pa maš dve gnezdi, če pa delaš tisto zraven so pa sami stroški pa težja izvedba... Moje mnenje, ne zamerit! :)