sreda, 20. februar 2013

Vprašanja o migraciji #2

Woohoo!!! Danes me je za zajtrk presenetil pozitiven email. CEO s katerim sem imela v petek meeting je napisal, da me skusa cimprej dobit notr pa da rihtajo samo se prostor zame.

Nekdo, ki dela v IT industriji ze vrsto let, zeli imigrirati v Avstralijo skupaj z zeno in otrokom. Vprasanja zopet objavljena z dovoljenjem avtorja. Komentarji dobrodosli.
A si se ti (Rudi) certificiral na ACS za skilled worker al si šel na kako drugo foro?
Ja, za priznavanje poklicev v Information Technology industriji je odgovoren Australian Computer Society (ACS). Rudi je moral napisati Recognition of Prior Learning (RPL) in ga poslati v oddobritev ACS. Na podlagi tega mu je bila priznan poklic, kar je bil pogoj za vlozitev vloge za vizo.
Midva sva vlozila vlogo za Skilled Independant vizo, subclass 136 (opomba: sifre viz se spreminjajo).
A če je žena na »skupinski vizi« tudi lahko normalno dela?
Ja, na skilled independant vizi lahko normalno delajo tudi vsi ostali clani druzine, ki so migrirali z nosilcem vize.
Kar mi tudi ni čist jasno še je vlaganje papirjev in teh certificiranih kopij in to. Če prav razumem, je to treba overjene originale poslat.
A to jih »overim« pri nas ali jih je treba overjati v avstraliji?
Dokumente lahko overis na obcini v Sloveniji, pri notarju, v Avstraliji pri Justice of Peace (JP) ali pri NAATI certificiranemu prevajalcu, ki je hkrati tudi JP. Obstajajo se druge moznosti, ampak te so glavne.
Migracijski agent mi je rekel da moraš imeti/dati potrdilo od ZPIZ-a o delovni dobi in deloadajalcih. Tega nisem zasledil pri opisih procesov na DIAC / ACS websiteih, ali to res rabim oz. zakaj?
Res je! Postopki se spreminjajo, tako slovenski kot avstralski. Vcasih smo v sloveniji imeli delovno knjizico in si s tem dokazal svojo delovno dobo. Sedaj evidenco o tvojih zaposlitvah vodi ZPIZ in imigracijski urad to dobro ve. Te dneve torej zahtevajo potrdilo ZPIZ-a.
Specificni podatki o tem kaksno dokumentacijo zahtevajo ob vlozitvi vloge za vizo pogosto ni objavljeno, ker so te zahteve odvisne od drzave iz katere prihaja aplikant.
Na ACS strani piše, da accreditation traja 8-12 tednov. A res toliko dolgo traja al prej pošljejo pa raje dlje napišejo. Al je celo obratno, da se še dlje čaka?
Bo kar drzalo. Ce je tvoja dokumentacija dobro pripravljena in ce nimajo hudega navala, bodo mogoce sprocesirali hitreje, ampak lahko pricakujes nekje 6 tednov minimum.
Kaj je bond?
Bond je varscina za stanovanje. V Queenslandu placas znesek v visini najemnine za 4 tedne v poseben fond. To lahko uredis na posti. Ko se iz stanovanja izselis, dobis znesek nazaj v celoti ali delno, odvisno od tega ali si povzrocil kaj skode in ce je najemnina poravnana. Normalna obraba stanovanja se ne smatra kot skoda.
Ali je IELTS academic pogoj za vstope na razne masterse ... recimo za mojo ženo... ko bova že dol pa če se spomne it na kak masters. Al je dost »general«... da ne bi zdej na academic zaglavila.
Uradno ja. Univerze zahtevajo academic IELTS z oceno vsaj 6 v vseh modulih, vendar pa se da v dolocenih primerih z univerzo individualno dogovoriti.

Ni komentarjev: