torek, 19. februar 2013

Vprašanja o imigraciji #1

Odlocila sem se, da bom objavila odgovore na vprasanja v zvezi z vizami in imigracijo. Odgovori bodo objavljeni, ce imam kaj pametnega za povedati na postavljena vprasanja. Vprasanja lahko posljete tudi preko emaila. Dolocena vprasanja zahtevajo da raziscem vec virov informacij in se poglobim v postavljeno vprasanje, kar mi seveda vzame cas. Za spodnji primer sem porabila priblizno eno uro, da sem pripravila odgovore. Nisem (se) registrirani migracijski agent, pri pripravi odgovorov pa se vendarle potrudim, da na vprasanja odgovorim z tocnimi informacijam in objavim tudi povezave do spletnih strani, kjer si lahko preberete vec. Informacije so tocne v casu objave clanka. Za tocnost informacij v prihodnosti ne morem odgovarjati, ker se lahko postopki in pogoji spreminjajo.

Ce se vam informacije, ki jih objavljam na blogu zdijo koristne, zanimive in vam pomagajo, lahko nakazete poljubno donacijo preko paypala. Gumbek za nakazilo donacije preko paypala se bo pojavil na desni strani spletne strani takoj ko mi uspe pogruntati kako to naredim.

Pa zacnimo s prvo serijo vprasanj. Vprasanja so objavljena z dovoljenjem avtorja.
Opis situacije:
Imam 25 let in sem trenutno v Oz okoli 3 mesece svojo turisticno vizo sem podaljsal za nadalne 3 mesece. Zivim v South coast NSW skoraj na meji z VIC. Sem na podezelju kjer je veliko kmetij in od koder prihaja Bega cheese. Very Happy Po izobrazbi sem kmetijski tehnik in skoraj dokoncanim faksom agronomije in hortikulture(manjkata mi dva izpita ter zagovor diplome). 6 let pa sem delal kot landscape gardener.
Katere stvari so najbolj pomembne pri sami sponzorski vizi?
* Da najdes delodajalca, ki te je pripravljen sponzorirati
* Da izpolnjujes pogojem za vizo kot so delovne izkusnje, izobrazba, znanje anglescine, starost, nekaznovanost itd.
* Da se zavedas, da si s sponzorsko vizo zavezan da delas za delodajalca ali v zvezni drzavi, ki te je nominirala.
Za katero vizo moram gledati glede na to da sem v rural area?
Regional Sponsored Migration Scheme (Subclass 187) preko skillselect, uporablja se kratica RSMS
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-187/
Koliko casa traja postopek?
Odvisno od tega ali delodajalec ze ima nominacijo za delavca... sicer postopek verjetno traja nekje med 4-8 mesecev. Na immi spletni strani je RSMS v 1. prioritetni skupini za procesiranje in objavljeno da je cas procesiranja 6 mesecev.
http://www.immi.gov.au/about/charters/client-services-charter/visas/8.0.htm
Ali je res da mora biti delodajalec velika firma z pov milijona prometa na leto?
Specificnih zahtev o letnem prometu delodajalca nisem nasla, je pa postavljenih nekaj drugih pogojev ki implicitno izkljucujejo manjse delodajalce oz. taksne ki se jim z imigracijskim postopkom ne izplaca ali ne ljubi ukvarjati
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-187/#sub-heading-21
Koliko mora biti minimalna letna placa?
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-187/#sub-heading-22
Place niso fiksno dolocene za vse poklice. Urad za imigracijo ima kot pogoj navedeno da mora biti ponujena placa "market salary rate" ali ista placa kot bi jo sicer dobil avstralski drzavljan
"A market salary rate has terms and conditions of employment that are at least the same as those that would apply to an Australian employed in the same workplace, in the same occupation and in the same location."
Z drugimi besedami to pomeni da mora delodajalec nominirati in ponuditi delovno mesto z neko povprecno placo. Imigracijski urad bo ponujeno placo primerjal z oglasi za podobna delovna mesta in s statisticnimi podatki avstralskega davcnega urada in ce je ponujena placa prenizka, delodajalcu nominacije ne bodo odobrili.
Za dolocene poklice so minimalne place dogovorjene z awardi, ki so neke vrste sindikalni dogovori za specificne industrije, vec informacij na:
http://www.fairwork.gov.au/awards/a-z-of-modern-awards/pages/ac.aspx
Ali moram narediti IELTS test ali ne? (slisal sem da je mozno ce si v rural area da ni potrebno)
Ja, potrebujes oceno vsaj 6 v vseh modulih.
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-187/#sub-heading-3
Dolocene izjeme so dovoljene ampak ti ne pades v nobeno od teh kategorij (npr. tisti ki so ze v AU na temp vizi, nominiranec ministra za religijo, znanstvenik, senior akademik) - http://www.immi.gov.au/skilled/skilled-workers/_pdf/pesp-exemptions.pdf
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/checklists/187-applicant-checklist.pdf
Ali lahko iscem job tudi v Bega cheese factory, klavnici ali operater vilicarja?
Ja, ce imajo na voljo delovno mesto ki ustreza tvojemu poklicu. Npr. ne mores delati kot mesar, ce nimas izobrazbe in/ali delovnih izkusenj kot mesar.

Ni komentarjev: