petek, 25. januar 2013

Tunel do mačjaka

Danes sem se lotila projekta: Tunel do mačjaka.
Zjutraj sem si zrisala prvi načrt, ki pa sem ga hitro opustila. Porabila bi veliko preveč materiala, strukturalna integriteta pa ne bi bila nič boljša v primerjavi z preprostejšo arhitekturo.
Problem je bil v dveh stvareh:
  1. Kako tunel priklopiti na okno?
  2. Kako tunel priklopiti na mačjak?
Na mačjak sem najprej horizontalno namestila  leseno planko, ki stabilizira tunel da se tesno prilega k mreži mačjaka - sicer bi bilo vse skupaj bolj mlahavo. V planko sem zvrtala 4 luknje in jo z plastičnimi zip ties pritrdila na okvir mačjaka. Mrežo mačjaka sem potem z vrvico (za lovljenje rib) prisila na okvir tunela in v mreži izrezala luknjo.
Pri priklopu na okno se mi je porodila ideja, da bi zgradila lesen okvir, ki bi se prilegal okenski polici. Okvir sem izrezala iz 65mm širokih in 19 mm debelih plank iz relativno trdega les za stabilnost in odpornost proti elementom. Kupila sem jih v Bunningsu in mislim da je bila cca 2.6m dolga planka $7.
Planke sem najprej poskušala rezati z ročno žago, a mi je po kakšnih 20 minutah skoraj odpadla roka, ker je bil les tako trd, žaga pa tako kilava.

Sem bila že namenjena da grem nazaj v Bunningsa po cirkularko, ki so relativno poceni, recimo od $50 naprej. K sreči sem se spomnila da sem že pred časom kupila vbodno žago za celih $19... kitajska roba. Ker vbodne žage se nikoli v življenju nisem uporabljala sem najprej preštudirala navodila in si takoj zatem skoraj odrezala prst. Rezilo ki je prišlo v paketu za žago je bilo za absolutno en kurac, dobro edinole za rezanje prstov. Torej sem odšla v Bunnings po nova, malo bolj kvalitetna rezila za okoli $5. Ko sem rezilo zamenjala je žaga cisto drugače delala... rezanje je bilo lepo gladko, brez potrebe za uporabo sile. Okvir sem skupaj sestavila s pomočjo lesnih vijakov.

Potem sem morala malo predelati tunel. Prvi lok sem ločila od mrežice in ga prestavila malo bolj nazaj, da mi je na začetku tunela ostalo malo proste mrežice. Sliši se enostavno ampak se mi je vse skupaj zapletlo v mrežico in sem rabila kakšnih 45 minut da sem nastali šmorn odpletla. Prvi lok tunela je namreč malo daljši, da ga lahko zapičiš v zemljo. To mrežico sem potem ovila okoli lesenega okvirja in vse skupaj prislonila ob okno.


1 komentar:

AlešŠ pravi ...

Še kako sliko "mačjaka" bi lahko dala, me res zanima kolk ma veliko zadevo :) Ji boš namontirala not kakšna igrala za plezat, trgat itd?