nedelja, 27. januar 2013

Islandija - Reykjavik

Prve tri dni sva preživela v Reykjaviku. Prvi dan kaj dosti od dneva nisva imela, ker sva se cel dan presedala po Kopenhagenskem letaliscu in prispela na letalisce v Keflaviku zelo pozno... vsaj občutek je bil tak. Islandija je na večini evropskih zemljevidov prikazana tako, da izgleda kot da je pravzaprav zelo blizu Skandinavije, v resnici pa je milo rečeno precej oddaljena od evropskega kontinenta. Wikipedija pravi da je veliko blizje Grenlandiji kot pa kontinentalni Evropi. Sklepam da je ta anomalija posledica ukrivljenosti zemlje in dejstva da Islandija lezi tik pot arkticnim pasom. Kakorkoli ze, polet iz Kopenhagna je trajal cele 3 ure in pol.
Drugi in tretji dan v Reykjaviku sva porabila za sprehode po centru mesta.
Rudi pozira na glavni ulici v Reykjaviku
Islandija ponoči izgleda prav čarobno - vse je okrašeno z lučkami. Stanovalci večstanovanjskih objektov se med seboj verjetno dogovorijo kako bodo okrasili stavbo, saj je bila večina objektov prav okusno svetlobno okrašenih, npr. vsi stanovalci so imeli na balkonih rdeče lučke in na oknih bele svečke.
Center Reykjavika

Tretji dan sva sla na izlet z ladjo, kjer smo iskali kite, delfine in razne ptice. Na žalost nismo videli ne kitov, ne delfinov in niti puffinov. A na ladji je bilo zelo udobno, toplo pa se alkohol so stregli. Nazaj do hotela sva se primajala kot prava mornarja.
Pogled z ladje
Takole je sonce izgledalo v začetku januarja ob 1h popoldne. Sonce v zimskih mesecih res ne zleze kaj dosti nad obzorjem in ima človek pravzaprav neprestano občutek da sonce ali vzhaja ali pa zahaja. Sonce pokuka na plano sele ob približno 11h zjutraj, ves čas komajda visi nad obzorjem in zaide ob približno 4h popoldne. Telo te ves čas poskusa prepričati da sonce zahaja in da je čas za spanje, kar je ultra nadležno, če voziš avto. Mene je neprestano popadala neka nerazumljiva utrujenost in zjutraj se je bila prava muka pobrati iz postelje.
Sonce na najvišji točki nad obzorjem

V Islandiji prav veliko kulinaricne izbire ni. Pretezno se povsod prehranjujejo z razlicnimi oblikami junk fooda - hamburgerji in hot dogi. Ob islandski klimi to niti ni tako zelo cudno, saj ima clovek tam obcutek da mora na dan zauziti vsaj 5000 kalorij, preferably v obliki mascobe.
Tako sva se nekega vecera odlocila za romanticno vecerjo po navdihu Pulp Fictiona. Big Kahuna & Five Dollar Milkshake je vsekakor zgledal mamljivo...
Pulp Fiction inspired menu
  
...vendar sva se na koncu odlocila za Royal burger with cheese. Obvezna priloga seveda - Viking pivo. Burger je bil nadvse odličen.
Royal burger with cheese

Ni komentarjev: