petek, 21. november 2008

Nevihte v Brisbanu

Pa sem koncno spet doma iz Melbourna. Zopet smo imeli training in mislim da sem bila tokrat ze 4. v Melbournu v zadnjih 2 mesecih. Pocasi zacenjam sovraziti voznjo z letalom do tja in nazaj, Melbourne je namrec kar dalec od Brisbana v primerjavi z Sydneyem in polet traja priblizno 2 uri in 15 minut. Vse kar je vec kot ena ura letenja se vlece kot pri norcih.

Torej zopet sem vodila dva tecaja za Sitecore, enega za .NET developerje in drugega za advanced userje. V primerjavi z mojimi zacetnimi poskusi sta ta dva tecaja tekla kot namazana. Pocasi mi postaja vseskupaj precej rutinsko in se lahko res osredotocim na to da cimbolje predstavim snov na prosojnicah in dam studentom navodila kako opraviti vaje, ostalo pa naredim kar lepo podzavestno... npr. povem kaksno salo, grem naokoli in vskega studenta vprasam ce rabi kaj pomoci, ce ima kaksna vprasanja, neopazno pogledam ce pravilno sledi vajam, ce se kaj zatakne lahkotno razresim tehnicne tezave itd. Zelo dobro sem se navadila tudi uporabljati daljinca za PowerPoint, ki je prisel skupaj z laptopom in se ga prirocno lahko vtakne kar v PCMCIA slot - da ga imas vedno s seboj. Vse to je torej ze postala rutina.

Great, medtem ko sem bila v Melbournu sem dobila nekaj zaskrbljenih e-mailov glede neviht v Brisbanu. Zaradi senzacionalisticnega porocanja medijev, se je celotna zadeva razpihnila ze kar v tornado. Ni bil tornado, pac pa ena postena tropska nevihta.

Vseskupaj se je torej zacelo v nedeljo, ko je Brisbane prizadelo mocno neurje, huda nevihta s strelami, vetrom in obilico dezja. Manjsi del severnega predela Brisbana je res precej udarilo in je sem in tja izruvalo kaksno drevo, pretrgalo elektricne zice in odkrivalo strehe. Nic takega, kar ne bi bili vajeni iz Slovenije. Hise tukaj zelo hitro odkrije, veliko hitreje npr. kot v Sloveniji, ker so dobesedno narejene iz papirja in plastike.

Ce npr. v Sloveniji pade podrto drevo na hiso, bo naredilo nekaj skode, npr. razbilo okna, potolklo kaksen stresnik, ne bo pa dobesedno padlo v spalnico in porusilo sten, ker so le te zgrajene iz malte in ciglov. Tukaj je drugace, tudi zunanje stene so povecini zelo tanka plastika, vmes je mogoce kaksna izolacija in na notranji strani je cca 5mm debela cementna plata, vseskupaj gor stoji "obeseno" na lesene stebricke, ki so skriti med stenami. Ko drevo pade na tako zgradbo, seveda mimogrede polomi stene in od tu dobite tiste dramaticne fotografije, kjer se dobesedno vidi v spalnice ljudi. Brez skrbi... ljudje si po eni strani manejo roke, ker ce bajto tako podre to pomeni da je bil material verjetno ze dotrajan in jim bo zavarovalnica placala fin upgrade hise.

Nevihte so se nadaljevale prakticno vsak dan, vsako popoldne, kar ni nic nenavadnega za to obdobje leta. Zivimo namrec v subtropskem pasu, kjer pretezno poznamo suho in mokro obdobje. V mokrem obdobju je vreme zelo toplo in imamo tako imenovane poletne nevihte, ki so podobne slovenskim. Nic nenavadnega ni, ce vsako pozno popoldne dezuje za kratek cas. To je lahko cisto rahele dezek ali pa tudi kar konkretna nevihta. Point je v temu da vseskupaj traja mogoce pol ure do eno uro.

Druga konkretna nevihta se je zgodila v sredo zvecer, ko je na Ipswich "vrglo" 200mm dezja v zelo kratkem casu. To je seveda povzrocilo flash flooding. Zalilo je nekaj his, strasno hudo pa tudi tokrat ni bilo, ker mestni nacrtovalci prav dobro vedo, kje so taksna flash obmocja in se tam his ne gradi. To so obicajno predeli, kjer tecejo kaksni creeki oz. potocki. Ko pada dez lahko le ti narastejo za nekaj ur in poplavijo bliznjo okolico.

Nekaj ljudi se je sicer utopilo v vsej te zmedi... a po pravici povedano, ne glede na to kako grdo se slisi... so si sami krivi. Z malo zdrave pameti ne rines v kanale sredi nevihte, se ne gres furat z bodyboardom v hudournik in ne zapeljes avta brezglavo v naraslo reko, ker bi na vsak nacin hotel priti cez.

Ni komentarjev: