nedelja, 16. november 2008

Nakup hise #2

Tale prispevek je odgovor na nekaj komentarjev, ki sem jih prejela po e-mailu ali na blogu.

Hiska, ki jo kupujeva, je v Manly-u. To je precej enostavno povedano ustaljen (established) starejsi million dollar house suburb. Seveda so to tiste hise, ki so na esplanadi ali na gricu s pogledom na Moreton Bay ali pa novo zgrajene/posteno renovirane hise. Seveda za tako hiso nimava denarja oz. se nisva pripravljena tako zapufati da bi vsak mesec kri pljuvala.

Tale hiska je bila torej dobra alternativa. Je v lepem suburbu, kriminal je trenutno precej nizek - verjeli ali ne, nikoli nisem pricakovala da bom:
A) Kupovala hiso pri 22. letih.
B) Pri tem gledala na to koliko kriminala je v soseski - pa mi je non-criminal environment postal dokaj visoko cenjena vrednota. V Avstraliji je namrec tako, da je velika... in kjer je sto ljudi na kupu, je 200 cudi al kako bi se reklo. Nekateri predeli, suburbi v Avstraliji so lahko posteno dodgy. Predstavljajte si naselja, ki izgledajo nekako tako kot trailor parki iz Jerry Springer showa. Klasicen primer v Brisbanu bi bil Woodridge.

Hiska je v marsicem podobna tisti iz Holland Parka, zgrajena je bila nekje v poznih 70. do zgodnjih 80. let, torej je ze kar precej stara. Je na concrete stumpih z lesenimi tlemi, kar da hisi sarm po mojem mnenju. Okolica je ze sedaj lepo urejena, spredaj palme in jasminovi grmi, zadaj pa palme in potencial za kaksen domac vrt. Tako kot tista v Holland Parku je tudi ta v ustaljenem/tradicionalnem suburbu.... to pomeni da gres zjutraj lahko pes v gatah in natikacih v bakery po kruh in v convenience shop po mleko za kavo. Manly ima dobre avtobusne povezave in celo trainstation je samo 20 min hoje stran.

Glede cen his v Brisbanu trenutno... v primerjavi z lanskim letom so cene precej padle, razblinil se je namrec tako imenovan property bubble, ko so bile cene prenapihnjene.

Trenutno mislim da lahko v Brisbanu dobis hiso med nekje $250.000 in naprej... do par milijonov $.

Cenejse hise so seveda tiste, ki so v managed naseljih pod t.i. strata titlom. Klasicen primer je hisa, ki jo imava trenutno v najemu - je tipicni investment property, nov dvojcek zgrajen leta 2007. Pri takih hisah se moras torej tudi kot lastnik podrediti dolocenim "hisnim" pravilom... tudi takim da ne smes imeti domacega ljubljencka npr. niti akvarija z ribicami. In potrebno je placevati body corporate fees, ki lahko stanejo vse od $2000 - $6000 na leto. Ta denar naj bi sel v urejanje skupne lastnine, ulic po naselju, za ureditev razsvetljave, urejanje bazena itd. Nekaj denarja sicer gre za to, vendar vam povem da so v teh naseljih property managerji skoraj vedno totalno podkupljene barabe. Denar zmecejo za neverjeten bullshit in delo vedno opravljajo njihovi buddy-i. Npr. v nasem naselju so se spomnili, da mora vsak pri odhodu poklicati neko podjetje, ki izvaja ultrasonicno ciscenje "blinds" (sorry, naj se kdo spomni slovensko besedo za to). Koji bullshit! Po domace povedano moras nekoga klicati in mu seveda placati, da ti pride prah iz zavesic spucat.

Podobne cene veljajo tudi za unite oz. stanovanja. Niso kaj dosti cenejsa od his, recimo da bi najcenejsega dobil za okoli $200k, lahko pa stanejo tudi vse tja do $700k za inner city penthouse. Seveda cene padajo z oddaljenostjo od centra mesta.

Za informacije o hisah, ki se prodajajo si lahko ogledate naslednje spletne strani:
Ce cesa na teh spletnih straneh ne razumete lahko vprasate in vam bom skusala po najboljsih moceh odgovoriti. Npr... mene je presnetilo zakaj so hise na skoraj istih lokacijah tako zelo razlikujejo v ceni. Kaj pomenijo izrazi v oglasih... npr. freshly renovated pomani da je nekdo fuknil $5000 na neko cheap ass renovacijo in zdaj pricakuje vsaj $30.000 vecjo ceno, ipd.

2 komentarja:

verbatim pravi ...

Kaj pa če bi si dala zgraditi svojo hišo?

kaalen pravi ...

Tudi o tem sva resno razmisljala pa nekako ni ugodno za naju. Medtem ko hiso gradis seveda ze moras ven jemati kredit - najprej za zemljo (vecina stroska je s tem - to je tisto kar je drago v Avstraliji), potem traja tam nekje od 9 - 12 mesecev da ti jo zgradijo, ce gre vse po planu. Builderji tukaj velikokrat Torej moras ze zaceti odplacevati kredit in obenem se ziveti v najemniskem stanovanju. Je nekako tako kot da bi placeval dvojen kredit vsak mesec. Druga stvar ki se mi je zdela problematicna pa je tukajsnja kvaliteta builderjev. Videla sem namrec nekaj display homes in so bile te hise tako nekako precej povrsno zgrajene. Tudi hisa ki jo imava trenutno v najemu je prav obupna, glede na to da je stara komaj dobro leto - streha ze pusca in je v kopalnici en vogal ze plesniv, v kuhinji je celotna napa padla dol, ploscice so tako polozene da te kap sune (tudi cca 4-5mm razlike je med njimi), tus kabine niso zatesnjene s silikonom itd. Ce placujem za novo hiso hocem da je popolna, jo raje vidim prej kaksna je, ze zgrajena.

Poleg tega so nove hise precej drage... mogoce ni najbolj pametno sanjati o brand new house kot first home. Z Rudijem sva malo bolj skromna in bova cisto zadovoljna z second hand hiso.