nedelja, 14. september 2008

Privatno zdravstveno zavarovanje

Za zadeve v zvezi z davkom v prihodnjem (pravzaprav trenutnem) finančnem letu sva z Rudijem začela razmišljati že sedaj. Ker imava sedaj oba zelo dobre službe in najin skupni dohodek presega mejo pod katero ni potrebno doplačati davka za Medicare, sva se odločila, da bova vzela privatno zdravstveno zavarovanje.

Najprej sem začela za informacijami pogledovati na internetu pri posameznih ponudnikih, ker pa so informacije tako raztreščene sem in tja in je težko primerjati, sem se odločila, da se obrnem na iSelect. iSelect je nekakšen broker za privatna zdravstvena zavarovanja. Naj poudarim, da tudi brez tega v Avstraliji cisto lepo živiš, kot sva midva do sedaj - lahko si poiščeš bulk billing zdravnika, zdravila niso draga in če greš v javno bolnišnico te bodo prav dobro poštimali. Nama je slo bolj zaradi davčne olajšave. V nadaljevanju so navedene približne ocene. Privatno zavarovanje naju bo stalo okoli $2400 letno za oba skupaj, od tega lahko takoj odbijemo $1500 za Medicare surcharge, poleg tega pa je znesek celotnega zdravstvenega zavarovanja dobra davčna olajšava. Če k temu prištejeva se zmanjšanje out of pocket stroškov in večjo fleksibilnost pri izbiri zdravnika in (privat) bolnišnice, sva finančno gledano približno na istem s tem da imava nekaj dodatnih ugodnosti.

Zavarovanje sem izbrala glede na najino trenutno situacijo in malo risk assesmenta. Medtem ko je verjetnost da bova potrebovala ortopetske usluge, srcno kirurgijo ali reproduktivne storitve zelo majhna, pa je verjetnost da bova potrebovala opticne pripomocke (lece, ocala, pregledi), zobozdravstvene usluge, abdominalno kirurgijo in psihiatrijo vecja. Na podlagi tega sem izbrala zdravstveno zavarovanje, ki na omenjenih podrocjih ponuja najboljse moznosti.

1 komentar:

Goran pravi ...

Verjetnost, da bodo v prihodnosti potrebovali nujno psihiatrično pomoč je pri zaposlenih v IT praktično enaka 1.