ponedeljek, 08. september 2008

Pest Control #3

Ja, mačji nagon je očitno le začel delovati. Od zadnje objave o problemih z mišmi je trenutni mouse count ze 3. That's right, medtem ko sem bila v Sydneyu je Zvezdica očitno pogruntala da so intruderji v hiši in jih je le začela loviti. Najprej ena miška, drugi dan se ena in danes zjutraj tretja.

Ker so miške zelo majhne, sklepam da je na vrsti tudi mama miš. In da ne bo kdo mislil, da mi je poseben užitek misliti na to, da mačka polovi miši in se seveda z njimi tudi igra naj povem, da zalega miši v hiši lahko naredi precejšnjo škodo... npr. ker plezajo med stenami razgrizejo vso izolacijo, prežvečijo električne kable za vtičnice in stikala, pregrizejo cev za pomivalni stroj itd. Nekako se jih je torej dobro znebiti, če so v hiši in nobena metoda ubijanja godalcev ni pretirano humana. Mačja metoda pa je le nekako se najbolj naravna... miš ima možnost pobegniti in po hiši mi ni treba nastavljati strupa.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

hehe, dobr da se je naucila, drugac mas tud une pasti za misi,ko gre notr nemore vec vn, potem jih pa lahko spustis. jst vem da so se mi vcasih tud po 3 skupaj v eni noci noter ujele.

dr. filomena pravi ...

pri nas imamo tudi eno mucko Zvezdico :-) pazi na svojo, da ti je hudobni Avstralci ne pohopsajo med svojimi pest control racijami... par let nazaj so imeli precej radikalne zakonodajne predloge v zvezi z iztremljanjem domače mačke... je šlo kaj od tega skozi?

kaalen pravi ...

Hej Filomena,

Zvezdica je indoor muca in je ne spuscam ven, razen na vrt pa se to jo pazim kot pastircek. Miske je nalovila kar v dnevni sobi.

Je pa cisto res, v Avstraliji mack zunaj ne vidis prav pogosto tekati. V enem letu od kar sem tu sem jih videla mogoce 3, dve od teh sem videla v zunanjih zahodnih suburbih, kjer zivi bolj revna populacija, en mackon pa je bil od sosedov - Russian Blue al nekaj takega in jim je pobegnil ter mijavkal pred najinimi vrati. Ko sem vrata odprla jo je ucrl noter in direkt v zgornje nadstropje, cisto razburjen. Sem sla soseda klicat da je prisel ponj.

Sicer zadeva funkcionira precej podobno kot v Sloveniji, potepuske macke grejo v zavetisce, tam jih poskusajo oddati, ce ne gre so evtanazirane. Imajo lokalne zakone po katerih je dovoljeno imeti recimo max 3 macke, ce jih imas vec se moras prijaviti za dovoljenje za vzrejo in seveda za to imeti ustrezne pogoje - predvsem izpust. CatMax izpusti so tu zelo popularni in ga bova tudi midva zgradila, ko bova kupila svojo hiso.

Macka v Avstraliji pac ni avtohtona vrsta in povzroci veliko skode, ce je nekontrolirano spuscena - vecina ptic gnezdi na tleh, imamo nativne zabe, kuscarje itd. Zelo spodbujajo odgovorno lastnistvo - redno cepljenje, sterilizacijo/kastracijo, mikrocipiranje in dejstvo da imas macko samo notri oz. v izpustu.

dr. filomena pravi ...

Hoj,

hmmm... hrana pride kar sama na dom, kaj? :)

Lepo je slišati, da imajo bolj ali manj normalen odnos do domačih mačk. Glede na to, kaj počnejo avtohtonim vrstma, sicer povsem razumem bes lokalnih naravovarstvenikov.

Lep vikend obema!