petek, 13. junij 2008

Water filter

Danes sva šla z Rudijem malo v shopping po fasungo in po mikrovalovko. V Big W sva našla luštno mikrovalovko za okoli $90. Želela sem čimbolj preprost model, tak ki bi imel samo 2 gumba... pa seveda takih "zastarelih" modelov niso imeli. Ker izbrane mikrovalovke niso imeli na zalogi, sva popokala kar razstavni eksponat. Med policami je Rudi v akciji našel še vodni filter, pravzaprav vrček s filtrom. Ker sva že dolgo razmišljala o nakupu pravega filtra za vodo, ki se ga namesti pod kuhinjsko korito, a so le ti precej dragi (okoli $300) in jih je potrebno pravilno namestiti, kar pomeni da moraš po vsej verjetnosti poklicati še vodovodarja, se nama je vrček za $21 vključno z filtrom zdel zanimiva opcija za preizkusiti. Poleg tega bi bilo treba za tak vgradni filter pridobiti dovoljenje tribunala, meni pa se ne da ukvarjati z birokracijo bolj kot je nujno potrebno.

Ko sva se preselila v Avstralijo, naju je okus vode iz pipe precej motil. Voda tukaj pride iz jezov, ki se napolnijo ob dežju, torej pravzaprav pijemo klorirano deževnico. Slovencem, ki smo navajeni (po mojem mnenju) zelo kvalitetne podtalnice se torej avstralska voda iz pipe zdi kot destilirana voda, ki jo v Sloveniji uporabljamo za polnjenje rezervoarjev za čiščenje vetrobranskega stekla na avtomobilih. Sčasoma se na okus seveda prilagodiš. Ko je kvaliteta vode dokaj OK ni problema. Tako smo zadnjih nekaj mesecev uživali kar dobro vodo po tem ko so se jezovi po januarskem monsunu za silo napolnili. Po kakšnem obilnem deževju vodo spet "razburka" in ji dodajo malo več klora.

Rudi je sestavil vrček in ga začel preizkušati. Želela sva preveriti ali je voda res boljša ali gre samo za placebo efekt. Natočil je 2 kozarca: enega direktno iz pipe, drugega iz vrčka in mi ju prinesel. Povoham oba, vonj se mi zdi pribljižno isti. Pokusim in mi je bilo zelo hitro jasno katera voda je iz pipe in katera iz vrčka. Sicer voda iz vrčka ni kar naenkrat postala najslajše vince, a je bila razlika vseeno opazna... manj trpek okus.

No dobra stvar te Brisbanske vode pa je v tem, da se nikjer ne nabira vodni kamen. Sklepam da se torej naprave, ki uporabljajo vodo, kot so pralni in pomivalni stroj naprimer, obrabljajo počasneje. Tukaj v Avstraliji tudi še nisem zasledila kakšnega izdelka za mehčanje vode kot je npr. Calgon. Najbolj pa se dejstvo, da je voda skoraj kalcij-free pozna na kotličkih (water kettle oz. kotliček za gretje vode). Vem da smo ga v Sloveniji kar pogosto čistili, ker je v njem nastala cela Postojnska jama. Pri tem smo uporabljali vse živo od besnega žokanja z žlico, kisa vse do orto kemikalij. No tukaj v Avstraliji po nekaj mesecih na kotličku ni nobene plasti, le sem in tja je kakšna zelo tanka lisa.

3 komentarji:

impdiablo pravi ...

cist tko mimogrede, zakaj pa pijeta vodo iz pipe, oz. zakaj ne kupujeta vode... jst dokler sm se zivel v Ljubljani sm jo tut kupoval, ker nism lih vrjel tisti iz ljubljanice... yuck

kaalen pravi ...

Sva tudi kupljeno vodo sprobala... in ni ravno gurmanski užitek, lih tko je to voda iz "zbirališč" in ne iz izvirov ali podtalna. Če hočeš vodo kvalitete Eviana... 4x dražje od litra bencina. Pravzaprav je na bencinskih črpalkah (kot zanimivost) bilokatera voda 4x dražja od bencina.

zlatko pravi ...

ja voda..., V notranjosti je še dražja.O okusu niti nisem razmišljal,vsaka je bila dobra.-)Sem pa ravno gledal račun stroškov stanovanja v Ljubljani,voda je najdražja postavka,3/4 stroškov brez elektrike seveda.
Drugače imajo pa Avstralci svojo tržno ekonomijo,ki meni velikokrat ni bila razumljiva.Recimo 24 piksen coca cole je bilo na isti polici cenejše od 12 in bistveno cenejše od vode.Vse isto...,celo datum proizvodnje.
Najboljša je bila pa tale iz Carnarvona,kilogram enakega pakiranega mesa je bil vedno cenejši od pol kilograma.Z enakim rokom uporabe.Nisem razumel....
Ja Lenča,voda se je tudi v Sloveniji svinjsko podražila,na pumpi je skoraj 1 evro,v gostilni ti pa 3 dl flaško zaračunajo tud 2 ali več,sploh če je dodan "ekološko" pridelan vonj hruške ali breskve.Zdaj študiram,kako začet prodajat meglo:-),z vonjem po vaniliji ali lotusu grrr...Na hitro sem zračunal da delavec ki zasluži 500 eur netto(takih je tu veliko)porabi samo za umivanje,pranje in kuhanje 40 evrov.Če jo spije 3 priporočene litre na dan in jo kupi v trgovini po 1 euro za liter,še dodatnih 90 eurov.Impdiablo,taki verjamejo v neoporečnost Ljubljanice.Preprosto,morajo:(