ponedeljek, 12. maj 2008

Migrantski vodič: Real estate vodič

Ste si stanovanje poiskali pred selitvijo v Avstralijo ali ko ste bili že tam? Kakšne so cene? Kakšni postopki?

Menim da je stanovanje v Avstraliji čisto nerealno iskati iz Slovenije. Ko pridete v Avstralijo naredite naslednje:
 • oglejte si spletne strani:
  • http://www.realestate.com.au/
  • http://www.myhome.com.au/
  • http://www.domain.com.au/
 • kupite časopise, npr. Saturday Courier Mail in poglejte oglase
 • zapišite si telefonske št. ki so objavljene pred hišami (običajno na dvorišču ali na ograji), ki se oddajajo ali pojdite vprašati v pisarno na samem kraju
Postopek je načeloma tak:
Ogledaš si oglas in zraven piše kdaj je ogled (inspection) ali pa je potrebno poklicati po telefonu in vprašati kdaj so ogledi in naslov nepremičnine. Greš na ogled in če ti je stanovanje všeč, vprašaš za application form (prijavnica/prošnja). Izpolniš in na mestu oddaš agentu ali pa neseš osebno v real-estate agencijo. Priporočam, da imate več kopij kompletov vseh možnih osebnih dokumentov: potni list & viza, vozniško dovoljenje, bančna kartica, medicare kartica, bančni izpiski, payslip (plačilni list) itd. Pri agencijah je najboljše če se kar na mestu ogleda izpolni aplikacija in da agentu. Po možnosti si aplikacijo sprintajte in izpolnite že pred ogledom, če je na voljo. Privatni landlordi običajno ne zahtevajo izpolnjevanja dolgih form, večinoma pa vprašajo za fotokopije dokumentov.

Če je prošnja odobrena te načeloma pokličejo v roku 2-3 dni, čene... pozabi. Večina agencij te ne pokliče, da bi ti sporočili da nisi bil izbran, njih klicat pa se ne splača, ker samo zapravljaš denar za telefon.

Če je prošnja odobrena oz. vas landlord želi za najemnika, se načeloma čimprej (v roku 24 ali 48 ur) podpiše najemna pogodba, plača prva 2 tedna najemnine in bond (varščina) v višini 4 tednov najemnine. Pri dražjih stanovanjih lahko zahtevajo bond v višini 6 tednov najemnine. Pozor: bonda nikoli ne plačaš landlordu ali agentu na roke. Namesto tega greš na pošto in izpolniš obrazec za vložitev bonda in dobiš potrdilo o plačilu, ki ga nato neseš landlordu ali agentu. Daš mu seveda samo kopijo, original obdržiš zase. Če landlordu (privatnemu) karkoli plačate z gotovino zahtevajte reciept. Če ne gre drugače se reciept napiše na čisto navaden kos papirja, da si dal tej in tej osebi tako in tako vsoto denarja za ta razlog, datum in podpis osebe (+naslov po možnosti), ki je denar prejela.

Najemne pogodbe so načeloma standardne od Residential Tenancy Authority (RTA). Včasih so dodani kakšni posebni pogoji. V vsakem primeru si pogodbo natančno preberite in vprašajte za pravni nasvet, če vam kaj ni jasno.

V Brisbane je trenutno mal štalca dobit kaj pametnega za normalno ceno ker je ful povpraševanja, v Melbournu pravijo da ni tak problem. Kot svež migrant ne boš mel lokalnih referenc (rental history) tako da tistih ta lepih stanovanj iz nižjega cenovnega ranga - pozabi, ker bo več avstralskih kandidatov in bodo oni dobili. Realnost je taka, da če je povpraševanje po propertyih veliko, boste kot migranti morali za začetek najeti kakšno ne preveč lepo stanovanje ali pa kaj takega, ki je dražje (mnogokrat precenjeno) kot bi si želeli. Večina družin si pred prihodom uredi nastanitev ali v hotelu (drago k pes ker boš rabu vsaj 14 dni), karavan parku v kabini (pravjo da je dostojno), pri prijateljih ali sorodnikih. V Brisbane je trenutno povprečen čas iskanja stanovanja nekih 4 tedne, najemnina okoli $350 in naprej.

Propertye lahko razdeliš na 3 nivoje:
 • privatni:
  Običajno za zasebne propertye najdete v časopisih ali preko prijateljev. Ni nujno da so cenejši. Zasebni landlordi imajo omejene (nikakršne) možnosti preverjanja zgodovine zato na to ne dajo veliko poudarka, zanašajo se na osebno presojo in so običajno zelo človeški. Možnost odobritve za migrante: od vseh treh možnosti - najboljše.
 • managed:
  Zanje skrbijo property managerji, običajno gre za manjša naselja novejših hiš ali stanovanj. Običajno imajo tudi kakšen bazen ali telovadnico in vključeno urejanje okolice. Večinoma gre za townhouse oz. dvojčke. So nekje na meji med privatnimi in agencijami. Imajo nekaj možnosti za preverjanje zgodovine a veliko dajo tudi na osebno presojo. Če dobite za 1. stanovanje/hišo tak tip propertya: čestitke! Običajno so takšna naselja zelo urejena in kvaliteta na nivoju.
 • real-estate agencija: najbolj strogo preverjajo reference, imajo tudi interne baze, zelo težko dobiti kot frišen migrant. Če je povpraševanje veliko se mi zdi da bodo skoraj raje oddali nekomu, ki ima malo slabo zgodovino, kot pa nekomu ki je sploh nima. Men grejo na kurac, slabe izkušnje, velika izguba časa.

Ni komentarjev: