četrtek, 15. maj 2008

Migrantski vodič: internet & telekomunikacije v Avstraliji

Hja tkole je... v Evropi, natančneje tisti mali državici Sloveniji, ki je skoraj nihče drug na svetu ne pozna in za katero mislijo da je še v dobi srednjega veka se kar se telekomunikacij in interneta tiče nimamo kaj v nič dajat. Storitve in cene so na nivoju, ponudniki pa nimajo prljavih fint. Prebivalci Slovenije bodite veseli in ponosni da je tako kot je.

V Avstraliji so znane naslednji večji ponudniki:
  • Telstra
    • Bigpond
  • Optus
  • Vodafone
  • 3
  • Virgin
Vedno znova me preseneča koliko gospodinjstev ima stacionarni telefon in kako pogosto jih uporabljajo. Lokalni klici, mislim da to velja za klice znotraj enega statea, klici na št 13 ali 1300 se računajo na povezavo. Klici na mobilne telefone se obračunajo po impulzih. Torej stacionarni telefon se ti izplača samo če veliko kličeš lokalno in na posebne številke. Avstralci blazno radi čvekajo po telefonih in visijo v čakalnih vrstah v call centrih. Laufa telefonsko bančništvo, elektrika, vladne storitve, vse možne podpore. Mislim da mi ni treba posebej omeniti, da mi dejstvo, da ko kam kličeš in hočeš nekaj urediti, čakaš tudi po eno uro v čakalni vrsti preden prideš do operaterja. Če kličeš iz mobilnega telefona ti zelo hitro popapca ves kredit.

Pri mobilni telefoniji ne bom govorila o naročniških paketih, ker s tem nimam izkušenj. V Sloveniji sem imela predplačniški paket in je dobro funkcioniralo, ker nisem veliko klicala. Enako sva se z Rudijem odločila tukaj in tudi dokaj dobro funkcionira, le da je nekoliko dražje kot v Sloveniji. Kar je pomembno za nove prišleke, je to: Važno je da vsi v družini vzamete pakete od istega ponudnika. Statistično gledano se boste največ klicali med sabo in vam bodo posebne ponudbe operaterjev kot so brezplačni klici na nominirane številke prav prišle. Midva sva na Optusu.

Če v Queenslandu hočeš internet rabiš tudi telefonski priključek... ta te stane okoli $350. Redefinirali so pojem "unlimited" prenos. Standardni ADSL paketi ponujajo od 10 do 60GB mesečnega prenosa, cene 40 - 100$ na mesec. Kar je prljavo pri tem, da te večina ponudnikov čisto brutalno naveže nase s pogodbo za 24 mesecev... če jo prekineš, se preseliš in podobno... oni mastno računajo. Razkurilo naju je to, da je treba toliko časa čakati, da ti uredijo priklop. Midva sva čakala 4 mesece, pokurila 2 dni letnega dopusta, zabila preko $100 na telefonu ko sva urejala priklop.... na koncu pa sva obupala. Na trg je prišla sveža ponudba operaterja 3 in sva se odločila vzeti paket wireless interneta. Za $49 na mesec, dobiš 6GB prenosa - to je za Avstralijo spodobno. Po vsej kalvariji z internetom, nama je bilo važno samo še to, da nekaj imava in da dela. Glede omejitve mesečnega prenosa pa je takole: verjetno ga ne bova prebila, četudi bova internet uporabljala tako kot prej, ampak ne morem poudariti kako je smotan sam občutek, da moraš na to paziti.

Po prihodu v Avstralijo lahko pričakujete da boste morali kar nekaj stvari urejati po telefonu, npr. urediti priklop elektrike. Ker to iz mobilnega telefona drago pride, interneta takoj na začetku verjetno še ne boste imeli, pravtako ne telefonskega priključka... imate hecno opcijo. Najdeš telefonsko govorilnico, greš notri, jo nafutraš s 50 centi in se ti potem čisto fučka koliko časa čakaš na operaterja. Hecno je le to, da v Sloveniji že vsaj kakšnih 10 let nisem uporabila telefonske govorilnice... tukaj pa to kar veselo laufa.

Ni komentarjev: