sobota, 28. junij 2008

The good, the bad and the ugly

Odločila sem se da bom naredila 3 spiske, ki jih bom tekom časa dopolnjevala. Seznami so zgolj moja osebna izkušnja, ki je verjetno precej lokalno omejena na Brisbane v Queenslandu. Morda gre tudi zgolj za prvi vtis. Link do tegale članka bom dala nekam na desno stran v meniju.

The Good
Stvari, navade in ostalo kar mi je v Avstraliji všeč
  • Slow pace - ko je treba delati v službi, se nam Evropejcem ni treba nič kaj dosti pretegniti in smo eni izmed najbolj pridnih delavcev.
  • Vreme - vreme je fenomenalno. Kaj pravijo za Queensland: Vreme je en dan lepo, drug dan pa popolno!
  • Narava - Narava je prekrasna, ogromno je parkov in načeloma se odpelješ le kakih 20km iz mesta pa si v popolni divjini. Obožujem to subtropsko džunglo! Ce nimaš ze za hišo čudovitega parka.
  • Urejenost javnih WC-jev in kampov
  • Money, money, money... makes the world go round!

The Bad
Stvari, ki mi niso všeč
  • Slow pace - medtem ko mi slow pace vcasih deluje v korist, me vcasih tudi spravi na rob zivcnega zloma. Npr. ko hoces pri birokratih kaj doseci so prav nemarno pocasni.
  • Rental properties - trenutno je situacija v Brissyu bolj bedna, tezko dobiti, se posebej brez referenc in večinoma precenjeno.
  • Pokies & Gambling - nenormalno velik problem v Avstraliji. Ni lokala kjer nimajo pokijev oz. slot masin. Vstaviš kovanec in pritisneš na gumb... all fucking day long. Večinoma niti ročice nimajo, ker bi bila uporaba sicer prevec fizično naporna za debelorite kompulzivne osebke... bi dobl musklfibr u rokah. Resnično, če vam lahko dam dober recept: izogibajte se gamblerjev, ker so večja golazen kot narkomani. Zelim si iti v kakšen lokal kjer tega hudiča nimajo, ker se mi kocine kar naježijo ko slišim to preklemano cingljanje.

The Ugly
In stvari, ki mi prav nemarno niso všeč:
  • Internet & Telekomunikacije - na tem področju so milo rečeno Avstralci 100 let za leseno žlico. Celotna situacija je tako slaba, da jih je lahko sram. Redefinirali so pomen besede unlimited, kar pomeni da je unlimited pri njih recimo okoli 40GB prenosa na mesec, kar seveda pise samo v kakšnem sitnem tisku in to pojmujejo kot "Fair Use Policy". Seveda, ce do interneta sploh uspes priti. Z Rudijem recimo ziviva v povsem novem, fancy naselju le dobrih 10km iz centra Brisbanea pa ne moreva dobiti ADSL-a, ker so vse parice na exchange omarci zasedene baje... vendar ISP porabil 4 mesece casa, 3 dneve dopusta in vsaj 100$ kredita na mobitelu, da so nama uspeli povedati da Internet nea gre... ampak kljub temu so pa računali $350, ker so poskušali. Razvezanega dostopa tudi ne poznajo. Mobilna telefonija niti pod razno ni poceni, ce nisi obseden z spremljanjem "paketov", ki jih stalno spreminjajo. Ne vem zakaj ne morejo imeti simpl kot Mobitel: nizke cene pogovorov, toliko je pa pika in nobenega drugega bullshita. Tukaj pa impulzi dragi, obračunavajo se na 30sek, paketi ti dajo ful nekih free minut klicev in free SMS sporočil, ampak ce nimaš rednega kredita ne moreš nic od tega koristiti.
  • Varnost internetnega bancnistva - v Avstraliji se niso slišali za digitalne certifikate. Internetno bancnistvo uporabljas zgolj z geslom. Za visek varnosti smatrajo aplikacijo banke (mislim da Herald), kjer namesto da vtipkas password, uporabiš tipkovnico ki se ti izrise na zaslonu in potem z misko naklikas geslo.

5 komentarjev:

zlatko pravi ...

The good-beseda pred mama,sorry:-),njihov svojevrstni pozitivni cinizem,pravi ozi te nikoli ne pusti na cedilu.Sprejemanje,da smo vsi ljudje malo moteni,to je normalno:-),majca in flopke:-)
The bad-Močno prikrit nacionalizem...,ni bureka:-),pa tud kr neki...Kaj še Avstralci ne vejo.Ostalo si pa tko napisala.Se strinjam.Segedin pa tud jaz po novem jem.MMM,kaj praviš na pršut iz Medane in recimo pašto s stopljenim sirom posuto,z naribanimi lešniki.
Preseneti Rudija,doooobroo.Tud macadamija bi mogla zažgat,če niso posumi vse pohrustali:-)
Mal velik po primorski jadram zadnje čase:-)

siničica pravi ...

Glede neta te čist razumem, jaz bi potem v Avstraliji crk ... (ja, pač sem addicted) ampak ne razumem tega, da ti zaračunajo, če niso naredili nič :( To v SLO definitivno ne gre skozi.

kaalen pravi ...

Midva sva zaprosila za naked ADSL - to je internet brez telefona ala razvezan dostop. Pa jim je ratalo telefonsko linijo napeljat (samo kable prikljucit), interneta pa ne vzpostavit... zdej so pa telefonsko linijo zaracunali ceprav sploh nisva zaprosila zanjo. Kr neki...

Jaz bi priporočala da si vzamete wireless broadband poznan kot 3g ali NextG... oz. v Sloveniji se temu preprosto rece UMTS. Dovoljeni prenosi so pa smesni... odvisno od cene paketa od 3GB do 5GB na mesec.

kaalen pravi ...

Zlatko.... kako si pa ti nacionalizem izkusil?

Anonimni pravi ...

se strinjam z zlatkotovim The Bad odlomkom, ki mi je tehtnico vrednotenja zivljenja premaknil globoko nazaj v slovensko ozemlje in kulturo. thx god.