sobota, 06. oktober 2007

Ko stvari funkcionirajo malo drugače

Tokrat bom poskušala na kupček zbrati nekaj stvari, ki so mene v Avstraliji zmedle oz. presenetile.

Greš v trgovino, kupiš par stvari, hočeš plačat z debetno kartico in te prodajalka vpraša: "Do you want any cash-out?" Ker se mi sanjalo ni kaj to pomeni, sem parkrat samo butasto gledala, potem pa mi je blo enkrat dovolj šparanja jezika in sem vprašala kaj za vraga to je. No... nekako tako kot na bankomatu, lahko pri nakupu v trgovini dvigneš še nekaj gotovine iz blagajne.

Ko greš skozi krožno križišče... če greš na 1. izhodu ven, daš levi žmigovc, če greš na 2. izhodu nobenega žmigavca, če greš pa na 3. izhodu ven pa desni žmigovc... zdaj si pa predstavljajte kako to funkcionira. Kako stvar deluje z več pasovnimi cestami bi morala pa prav skicirati.

Globalni trg z nafto v Avstraliji hecno niha... nisem verjela znanki Moniki, ampak cene bencina tukaj res nihajo glede na dan v tednu. Nekako najbolj se splača tankati v torek in sredo. Bencin je med vikendom tudi 30 centov/liter dražji.

Alkohola ne moreš kupiti v supermarketu in alkoholne pijače moraš imeti na javnem mestu zakamuflirane. Lahko pa piješ pivo na football tekmi. Čista neumnost.

Neverjetno velik odstotek kadilcev kadi ročno zvite cigarete. Tudi fine punce... v torbici je tobak, filtri in papirčki. Zvijajo pa kot bivši zaporniki.

Če hočeš na avtobus, moraš pomahati vozniku z roko... drugače odpelje mimo postaje.

Ni komentarjev: