sobota, 29. september 2007

Iskanje sluzbe

Za iskanje sluzbe v ITju se tukaj vecinoma uporablja SEEK.com.au ali pa veze in poznanstva. Veliko oglasov je podvojenih in vecinoma so od zaposlitvenih agencij. Pri agencijah je potrebno biti previden, se posebno pri contract delih, npr. pri eni agenciji so me za dosti zahtevno delo ocenili na 35/40 h per hour oz. nekje 80.000 AUD per year, pri drugi pa takoj na 110.000 per year. Razliko, ki jo uspejo narditi pri tvojem strosku pac spravijo v svoj zep. Intervjuji so podobni kot pri nas, z to razliko, da le redki uporabljajo t.i. aptitude test (IQ, personalne lastnosti, etc.) .
Ponavadi imas prvo razgovor z agentom, nato pa ce gre okej, te dajo na intervju z delodajalcem, nekateri pa te takoj povezejo z delodajalcem.
Ce delas per hour, potem nimas placanih nobenih pocitnic, prostih dni, bolniske etc., zato si moras nastaviti vecjo ceno, npr. ce delas permanent za nekje 70.000 AUD per year, je potem tvoja p/h rate nekje 90.000-100 K .
Kot redno zaposlen imas placanih 20 dni dopust, na vsakih 3 mesece dela ti pripada 1 dan free sick leave (brez potrdila zdravnika), 1 teden dopusta in pa mislim da se nekej dni sick leave z potrdilom.
Ce ti je agencija vsec, se posebej ce delas kot pogodbenik (contractor), lahko potem delas eksluzivno za njihove stranke oz. pac za agencijo.
Pri meni se je lepo obnesla DATA #3 agencija, ki je ena od vecjih IT firm v AU, imajo pa kot del portfolia tudi recruitment agency v hisi.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Živjo!Čestitam vama, da sta tam kjer sta, čestitam vama za pogum.
Obema želim veliko sreče in upam,ter seveda želim, da iz sebe in svojega življenja iztržita največ, kar se da.
V kar, po pravici povedano, niti ne dvomim.:) SREČNO !!! in lep pozdrav iz deževne Slovenije izpod Kamniških planin **** S.

Anonimni pravi ...

Mene pa zanima, če sem prav preračunal te plače. Namreč mesečna plača je potem preko 5000 EUR? A se to sam meni zdi veliko? :)

kaalen pravi ...

To je bruto placa... racunaj cca -30% za davke.