nedelja, 27. maj 2007

Mala mačja banda


Tole sicer nima veze z migracijo v Avstralijo... pa vseeno. Pred nekaj dnevi sem v oskrbo prejela 4 mačje mladičke, stare pribljižno 14 dni, ki jih je nekdo kruto zavrgel, jim odvzel mamo in če jih ne bi našli dobri ljudje bi bili obsojeni na smrt. Malčki so še tako nebogljeni, da jih je treba hraniti po flaški na pribljižno 3-4 ure.

Na fotografiji se vidita samo tigrasta mladička, ki sta tudi največja in najmočnejša. Za življenji črnega in tigrasto-bele samičke se še borimo... malčka prav dobro vesta, da umetni cucelj ni njuna prava mama in tudi pripravljeno mleko ni tako dobro kot mamino. Nočeta samostojno cucati mleka po flaški, zato ju je treba na silo hraniti tako, da jim kapljico po kapljico stiskam mleko iz pipetke pod jezička. Dobivata tudi antibiotike in posebne vitamine za muce... vse da si bosta hitreje opomogla.

Skrb za tako majhne mladičke je prav naporna... po nekaj dnevih nočnega vstajanja sem že popolnoma sesuta. Treba je pripraviti mleko, razkužiti flaško, cucelj in pipetko, mladičke je treba nahraniti, zmasirati trebuščke in ritke da lulajo in kakajo, jim z vlažno krpico umiti kožuščke in jih pocrkljati, da čutijo bljižino in toploto nadomestne mame... komaj zaključiš s celotno proceduro, že zopet z dvignjenimi glavicami in predirljivim cviljenjem prosijo za hrano, ker so lačni.

Nikoli ne bom razumela, kako so lahko nekateri ljudje tako kruti da se teh ljubkih puhastih kepic znebijo na tak način, namesto da bi poskrbeli za to, da bi bila njihova muca sterilizirana. Ali pa da bi te mladičke pustili pri mami vsaj toliko časa, da bi lahko samostojno jedli trdo hrano.

Več fotografij mladičkov, si lahko ogledate na spletni strani Mačji Big Brother

Ni komentarjev: